Ζαγόρι: Εκδήλωση για τους πεσόντες Κρήτες εθελοντές το 1912 στο Δεμάτι

φωτο αρχειου

Ο Δήμος Ζαγορίου, η Τοπική Κοινότητα Δεματίου, ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος», ο Δήμος Σφακίων Κρήτης και ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου,  συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους τέσσερις Κρήτες εθελοντές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους τον Δεκέμβριο του 1912.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 3 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας, όπου είναι θαμμένοι οι τρεις από τους τέσσερις Κρήτες εθελοντές,  στο μνημείο που έχει ανεγερθεί το 1938 με δαπάνες Δεματιωτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκαλυπτήρια επιγραφής με τα ονόματα των τεσσάρων πεσόντων,  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Οι Κρήτες εθελοντές  έχασαν τη ζωή τους  σε μάχη που δόθηκε με τους Τούρκους στις 21 Δεκεμβρίου 1912 για την κατάληψη του υψώματος Προφήτη Ηλία στην πορεία του ελληνικού στρατού από το Μέτσοβο προς τα Γιάννινα. Τα ονόματα των πεσόντων ήταν άγνωστα για πολλές δεκαετίες, αλλά ο Δήμος Ζαγορίου μετά από χρόνια ερευνών κατάφερε να τα βρει. Οι πεσόντες στη μάχη στον Προφήτη Ηλία είναι ο  Νικόλαος  Σ. Δρυγιαννάκης  από το Αρμάνι, ο Ανδρέας Αμαριωτάκης και ο Στυλιανός Μανιαδάκης από το Ρέθυμνο και ο Εμμανουήλ Γ. Ξυλούρης από τον Μυλοπόταμο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Στην εκδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου 10 Νοεμβρίου εκτός του αντιδημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη, του προέδρου του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου Μανώλη Κοντογιάννη θα παραβρίσκεται και απόγονος ενός από τους πεσόντες.