Ζαγόρι: Τιμήθηκε η ιστορική μάχη της Γκραμπάλας

Ο Δήμος Ζαγορίου τίμησε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου την μάχη της Γκραμπάλας και το Έπος του 1940, στον ομώνυμο Τύμβο που δεσπόζει του υψώματος των  1201 μέτρων και αποτελούσε στρατηγικής σημασίας σημείο για τη γραμμή άμυνας που είχε σχεδιάσει η 8η Μεραρχία.

Η νικηφόρα αυτή μάχη του Ελληνικού στρατού, με την ανακατάληψη στις 3 Νοεμβρίου 1940 του υψώματος που έμεινε για λίγο στα χέρια των Ιταλών εισβολέων,  αποδείχθηκε καθοριστική για την έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου τιμάται η θυσία των πεσόντων και όσων αγωνίστηκαν, ανάμεσα τους και οι γυναίκες του Ζαγορίου οι οποίες προσέφεραν σημαντική βοήθεια.

M. ΤΖΟΥΦΗ-ΓΚΡΑΜΠΑΛΑ ΣΤΕΦΑΝΙ

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ-ΓΚΡΑΜΠΑΛΑ

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης,  εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών, φορέων του Ζαγορίου και συγγενών των πεσόντων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε ομιλία από τον αντιδήμαρχο Ζαγορίου Δημήτρη Εξάρχου με θέμα «Σελίδες δόξας-Γκραμπάλα 1940».

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 8ΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΙ -ΓΚΡΑΜΠΑΛΑ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και παρέστησαν ακόμη, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π ΤΑΞ, VIII MΠ «Ηπείρου», Ταξίαρχος  Δημήτρης Μπολομίτης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Ζίτσας  Μιχάλης Πλιάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιούλα Μητροκώστα και  Νίκος Καττής, οι αντιδήμαρχοι Ζαγορίου Άγγελος Αρμένης και Δημήτρης Εξάρχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταύρος Τζόκας, Γαβριήλ Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρούσκας, Ηλίας Ράπτης και Βασίλης Ζαρκάδας,  εκπρόσωποι του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρίστης, Ελαφοτόπου και Κάτω Πεδινών, εκπρόσωποι της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου, του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων και της Ένωσης Ζαγορισίων, εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων του στρατού και του ναυτικού, εφέδρων αξιωματικών, συγγενείς πεσόντων και κάτοικοι της περιοχής.

Γνωστά και άγνωστα στοιχεία και γεγονότα του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της νικηφόρας έκβασης του στα βουνά της Ηπείρου μετέφερε με την ομιλία του ο αντιδήμαρχος Ζαγορίου Δημήτρης Εξάρχου, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος παρέθεσε και σε όσα σημαντικά συνέβησαν και στη θάλασσα (Ιόνιο) και συνέβαλαν στην απόκρουση και αποδυνάμωση της Ιταλικής επίθεσης.

Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε γενικότερα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την αντίσταση λαού και στρατού και παρουσίασε αναλυτικά την μάχη της Γκραμπάλας και πως αυτή επηρέασε την εξέλιξη του πολέμου.

«Τιμούμε  σήμερα εδώ σ΄ αυτό το χώρο, τόνισε ο κ. Εξάρχου,  τη θυσία  των ηρώων, αυτών των Ελλήνων που με πάθος, αυτοθυσία, ηρωισμό στάθηκαν το πρώτο εμπόδιο στον εισβολέα που ήταν πολυάριθμος σε δύναμη ,ισχύ, σε πολεμικό υλικό και με κλάσεις  ανώτερο εξοπλισμό και συνθήκες διαβίωσης σε κατάσταση πολέμου, δεν είχαν όμως σθένος – ψυχή- ιδανικά αυτά που διαθέταμε εμείς, αυτά που δεν χρειάζεται απόφαση να τα υποστηρίξεις…».

Είναι ιδιαίτερη  τιμή για μένα, κατέληξε ο κ. Εξάρχου, αυτή η αναφορά στην σημερινή  78 η επέτειο της Μάχης της Γκραμπάλας που σας μετέφερα  σε όλο το μήκος και πλάτος της Ελληνικής επικράτειας για την επέτειο του «ΟΧΙ» όπως γράφτηκε και  απ΄ αυτό το Ύψωμα -Μνημείο.