Ηγουμενίτσα:Συνελήφθη μέλος σπείρας που διέπραττε απάτες σε όλη την Ελλάδα

Πρόκειται για 25χρονo, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο ημεδαπούς συνεργούς του, ηλικίας 35 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί

Οι δράστες προσποιούμενοι τους τελωνειακούς ή τους αστυνομικούς, έπειθαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες  καταστημάτων, να αγοράσουν δήθεν κατασχεμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς να παραδώσουν τα προϊόντα, αποκομίζοντας με απατηλό τρόπο, μεγάλα χρηματικά ποσά

Εξιχνιάστηκαν συνολικά (8) περιπτώσεις απάτης και (2) περιπτώσεις απόπειρων απάτης, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ

Εξακριβώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η δράση εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και διέπραττε απάτες σε βάρος καταστηματαρχών.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη, προχθές (15-9-2016) το μεσημέρι, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, 25χρονος , μέλος τουλάχιστον τριμελούς εγκληματικής ομάδας.

Ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ημεδαποί, ηλικίας 35 ετών, μέλη της σπείρας  ενώ τόσο ο 25χρονος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απατών κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα & κατά συνήθεια, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και για αντιποίηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη ο 25χρονος, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, τη στιγμή που παραλάμβανε το χρηματικό ποσό των (2.200) ευρώ και μία εταιρική σφραγίδα από 34χρονο καταστηματάρχη, τον οποίο είχε προσεγγίσει τηλεφωνικά με απατηλές προφάσεις.

Αναλυτικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2016, προέβησαν σε μεγάλο αριθμό εξαπατήσεων σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε όλη την ελληνική επικράτεια, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις (24.000) ευρώ.

Ως προς την μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποίησαν οι δράστες (modus operandi), διαπιστώθηκε ότι προσέγγιζαν αρχικά τηλεφωνικά ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν την ιδιότητα  αστυνομικού ή τελωνειακού υπαλλήλου.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και με το πρόσχημα ότι μπορούσαν να τους προμηθεύσουν, εμπορεύματα, δήθεν κατασχεμένα τα οποία είχαν εκποιηθεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές, κανόνιζαν σημεία συνάντησης σε χώρους κοντά στα τελωνεία και αποσπούσαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά, χωρίς να τους παραδώσουν τα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2016, διέπραξαν συνολικά:

 • δύο περιπτώσεις απάτης στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, όπου απέσπασαν συνολικά (3.500) ευρώ,
 • τέσσερις περιπτώσεις απάτης και μία περίπτωση απόπειρας απάτης,  στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασαν συνολικά (17.700) ευρώ,
 • δύο περιπτώσεις απάτης και μία περίπτωση απόπειρας απάτης,  στην περιοχή του Πειραιά, όπου απέσπασαν συνολικά  (3.250) ευρώ.

Ο συλληφθείς, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας για εμπλοκή των μελών της σπείρας  και σε άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης καθώς και για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr )έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.