Ηλεκτρονικές πληρωμές: Δεν πέφτει το όριο, παραμένει στο 30% αλλά επί του πραγματικού εισοδήματος

Η τελική (;) σύσκεψη στο Μαξίμου για το φορολογικό έδωσε άμεσα λύση στο υπαρκτό πρόβλημα του «βραχυκυκλώματος» όσων κινδυνεύουν να πιαστούν στα τεκμήρια και βρεθούν να κυνηγάνε ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 30% αυτών των… αέρινων εισοδημάτων, για να μην «φάνε» και πρόσθετο φόρο.

Ωστόσο, αυτό που διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, είναι ότι πέραν τούτου, ουδέν, καθώς αν αλλάξει η εξίσωση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος «τρύπας» στον Προϋπολογισμό του 2020.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
1. το όριο του 30% μένει ως έχει, αλλά δεν θα εφαρμόζεται σε τεκμαρτά, παρά μόνο σε πραγματικά εισοδήματα. Δεν θα είναι, όμως, κλιμακωτό, όπως σήμερα, ούτε θα είναι μικρότερο (π.χ. 20%). Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι από το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα ωφεληθεί με περίπου 580 εκ. ευρώ, άρα είναι βασικό αντίμετρο για τις φοροελαφρύνσεις των 1,2 δισεκ. ευρώ.

2. αυτοί που εξαιρούνται σήμερα από τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων και η μικρή ομάδα που θα προστεθεί, ΔΕΝ θα συλλέγουν ούτε χάρτινες αποδείξεις.

Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου:

φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/ilektronikes-pliromes-menei-orio-30-pragmatiko-eisodima