Η μέρα που άλλαξε το μπάσκετ – Τα ιστορικά ντοκουμέντα του θριάμβου

Nodus - E-Business II

It’s the final countdown – τιρινίνι”. Σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε χτίσει τη δική μας ιστορία ακούγοντας απλώς ένα τραγούδι, πόσες φορές κάναμε όνειρα κοιτώντας το ταβάνι, πόσες βουτιές στο παρελθόν κρύβει μέσα του ένας ρυθμός, μερικές νότες. Καθένας μας με το soundtrack της ζωής του, με τα σημεία αναφοράς και τις εμπειρίες του. Ο αθλητισμός μας έχει προσφέρει πραγματικά άπειρα ερεθίσματα, έχει τη δύναμη να μας κάνει να φανταζόμαστε τον κόσμο, να τον επινοούμε μέσα από μια ατέλειωτη ποικιλία μορφών που συνιστούν το «νέο», το «ηρωικό», την αλλοίωση ή την εξιδανίκευση της πραγματικότητας.

Πόσα ανομολόγητα όνειρα έχει ο καθένας, πόσοι από εμάς δεν είχαν φανταστεί ότι γίνονται οι ήρωες του τελευταίου σουτ, ο σκόρερ του τελευταίου γκολ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Και συνήθως το σενάριο δεν μας πηγαίνει απ’ ευθείας στο τελικό αποτέλεσμα, προηγείται η διαδικασία του δράματος πριν την κορύφωση, η πάλη και οι μικρές νίκες που καταλήγουν στο θρίαμβο.

Ήχοι και εικόνες. Ο «πελαργός». Το «Τζονς». Το τριπλό σπάσιμο του Γκάλη «με τους Σοβιετικούς», όπως είπε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος. Το «δοκάρι» του Γιοβάισα. Οι υποτιμημένες βολές του Λιβέρη. Το γιουρούσι στο ταμπλό του Μέμου πριν το ριμπάουντ που έφερε τις βολές του Αργύρη. Η απόγνωση της «αλεπούς» Γκομέλσκι. Η αγκωνιά του Τκατσένκο (που τότε τον λέγαμε Τσατσένκο) στο Γιαννάκη. Ο πάγκος της Εθνικής που είχε μπει ολόκληρος μέσα. Ο Σαρτζετάκης στην εξέδρα μαζί με Ανδρέα και Μητσοτάκη. Η Μελίνα. Η Μαρινέλλα. Ο Πάριος.

Αναμνήσεις, θύμησες, ένα φιλμ που περνάει από μπροστά και όσοι το έζησαν έχουν να διηγηθούν και από μια ιστορία. Όχι γι’ αυτό που ακολούθησε, όχι για τις μπασκέτες που ξεφύτρωσαν σε ολόκληρη τη χώρα. Επικεντρώνομαι στο τότε. Μηδέν ίντερνετ, μηδέν κινητή τηλεφωνία, δεν υπήρχε καν η σκέψη του γραπτού μηνύματος. Η βόλτα στην Ομόνοια για τις πρωινές εφημερίδες, το μεθύσι μιας Ελλάδας εντελώς διαφορετικής από σήμερα, μιας χώρας που έστω και για λίγο ομονόησε για πρώτη φορά και βγήκε να πανηγυρίσει με την ψυχή της. Τιρινίνι.

sdna.gr zastro