«Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο» σε εκδήλωση στη Ζίτσα για τον Δ. Νικολίδη

«Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο»,  η οποία  φυλάσσεται στο κτήριο της Πασχαλείου Σχολής και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εκκλησίας Αγίου Νικολάου Καπεσόβου, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στη Ζίτσα από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Ανθή Φιλίδου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Ράπτης.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων στη μνήμη του καταγόμενου από τη Ζίτσα γιατρού Δημήτριου Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου, που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τη συμμετοχή της αδελφότητας Ζιτσαίων «Δημήτριος Νικολίδης».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία των τοπικών αρχών, του πρ. Υπουργού-Αντιπρόεδρου της Βουλής Γεώργιου Σούρλα, αντιπροσωπειών των Δήμων από όπου κατάγονταν ο Ρήγας και οι σύντροφοι του, οι οποίοι τον Ιούνιο του 1798 βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι.

Στην Πινακοθήκη της Ζίτσας η παρουσίαση της «Χάρτας του Ρήγα», από την  αρχαιολόγο Ανθή Φιλίδου, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Το παλαίτυπο αυτό της Χάρτας  που εκδόθηκε το 1797 αποτελεί ιστορικό κειμήλιο της προεπαναστατικής περιόδου.

DSC08171

«Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο» βγήκε για δεύτερη φορά φέτος από το Ζαγόρι.

Είχε παρουσιαστεί σε περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων από 11 Μαρτίου έως 6 Μαϊου, σε συνεργασία με την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την συμβολή της Τ.Κ. Καπεσόβου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αλέξης Νούτσος», αλλά και του Δήμου Ζαγορίου ο οποίος στήριξε και οικονομικά την έκθεση και την έκδοση σχετικού φυλλαδίου και άλλου έντυπου υλικού.