«Θα τραγουδήσω αγαληνά» από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

«Θα τραγουδήσουν αγαληνά», χορεύοντας παράλληλα τα τραγούδια αυτά από όλη την Ελλάδα, πάνω στον Παραδομένο Τρόπο και Ύφος, οι εκατοντάδες χορευτές και χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, στην 19η συνεχόμενη θεματική Ετήσια Μουσικοχορευτική τους παραγωγή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Το τραγούδι, μαζί με την κίνηση και την μελωδία, απετέλεσε για αιώνες ένα από τα συστατικά στοιχεία διαιώνισης της πολιτισμικής συνέχειας των Ηπειρωτών και των Ελλήνων. Για τον λόγο αυτό, εδώ και 20 χρόνια, αυτό καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην ετήσια ύλη διδασκαλίας και παρουσίασης των προγραμμάτων του γιαννιώτικου Συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά στα ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα, οι χορεύτριες του Δήμου Ιωαννιτών κατέκτησαν την τρίτη θέση για την ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών, σε επίσημο παγκόσμιο διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία που τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO. Παράλληλα το Τμήμα κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του χορού στο ίδιο διαγωνιστικό Φεστιβάλ.

Η συγκεκριμένη παραγωγή  της μακρόχρονης πολυσχιδούς δραστηριότητας του Συγκροτήματος, είναι η πέμπτη για την φετινή εκπαιδευτική χρονιά μετά το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ, το 4ο Φεστιβάλ Δήμου Ιωαννιτών, το Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών και την Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου που διοργανώνεται από το 2000.

Την διδασκαλία και σκηνική παρουσίαση των προγραμμάτων έχουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

Την μουσική συνοδεία έχουν οι μουσικοί: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι),  Βασίλης Τσίκας  (λαούτο), Σωτήρης Κατσούρας (βιολί), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Σοφία Ζώη (τραγούδι), Χρήστος Σεμερτζίδης (ποντιακή λύρα).