Ιδρύεται Ειδικό Σχολείο στην Άρτα

Ένα ακόμη αίτημα της κοινωνίας της Άρτας και των ευρύτερων περιοχών της, γίνεται πραγματικότητα μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για την ίδρυση ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ εντός του Δήμου Αρταίων, ενώ συνεχής ήταν και η επικοινωνία του Δημάρχου Αρταίων με το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση αρ. 271/2020 για την ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ), ακολούθησε ομόφωνη απόφαση (αριθμ.113/2021) σχετικά με τον χώρο στέγασης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) στα Τεχνικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και ομόφωνη απόφαση (αριθμ. 182/2021) με θέμα: Μεταβολές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2022-2023 επικαιροποίηση απόφασης για την ίδρυση (ΕΝΕΕΓΥΛ), αποφάσεις οι οποίες διαβιβαστήκαν προς την Υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του.

Πρόκειται για το αίτημα για την ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ).

Είχε προηγηθεί η μεγάλη κινητοποίηση του Δήμου Αρταίων, αφού λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, ο Δήμος είχε διοργανώσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12/2020), με την παρουσία της τότε Υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, καθώς και συλλόγων και φορέων ΑμεΑ της περιοχής και της εκπαίδευσης.

Τότε ο Δήμαρχος Αρταίων είχε αναφερθεί στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, για ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ).

Έκτοτε και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ακολούθησαν εκτιμήσεις κτιρίων σε σχολεία του Δήμου, αλλά και η πλήρης ανάληψη από τον Δήμο του κόστους διαμόρφωσης των αιθουσών, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ειδικού Σχολείου.

Κατόπιν όλων αυτών, έφτασε η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που ανακοινώνει και επισήμως την ίδρυση του σχολείου, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την προετοιμασία που είχε προηγηθεί και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τους μαθητές και τις δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες τόσο στην Άρτα, όσο και στις γειτονικές περιοχές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα Τεχνικά συνεργεία του Δήμου ήδη βρίσκονται στον χώρο, ώστε να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες τις απαιτούμενες τεχνικές εργασίες.