Ιωάννινα:”Η Μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων” στον Πολυχώρο “Δ.Χατζής”

Το 1958 ο Τόνυ Ρίτσαρντσον ιδρύει μαζί με τον θεατρικό συγγραφέα Τζων Όσμπορν και τον Χάρη Σάλτζμαν – τον μετέπειτα παραγωγό της σειράς Τζέημς Μποντ – την εταιρεία «Γούντφαλ» φιλοδοξώντας να αντιτάξει ένα νέο μοντέλο  στην αμερικανοκρατούμενη κινηματογραφική οικονομία. Μαζί με τους κινηματογραφιστές Κάρελ Ράις («Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωί») και Λίντσαιη Άντερσον (Η τιμή ενός ανθρώπου») δημιουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τον ανεξάρτητο βρετανικό κινηματογράφου και παρά τα καυτά θέματα και την πρωτοποριακή κινηματογράφηση, οι ταινίες τους σπάνε ταμεία. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν «Η Δεσποινίδα», πάνω σε ένα κείμενο του Ζαν Ζενέ με τίτλο «απαγορευμένα όνειρα», με πρωταγωνίστρια την Ζαν Μορώ (1966).

Η ταινία «Η μοναξιά του Δρομέα μεγάλων αποστάσεων» γυρίστηκε το 1962 πάνω σε ένα διήγημα του Άλαν Σίλιτοου (Alan Sillitoe) που ανήκε κι αυτός στην παρέα των «Οργισμένων νέων», γνωστών για την αντίθεση τους προς το μεταπολεμικό κατεστημένο και τον μεταπολεμικό τρόπο ζωής. Η ταύτιση του κεντρικού ήρωα με τον Σίλιτοου είναι σχεδόν προφανής. Κάθε συγγραφέας, όπως και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, βιώνει ατέλειωτη μοναξιά. Βρίσκει διέξοδο στα προβλήματά του γράφοντας, όπως ο δρομέας ξεσπάει τρέχοντας. Καταγγέλλουν κι οι δυο το σύστημα που περιθωριοποιεί την εργατική τάξη, ο ένας με την πένα, ο άλλος με την παραβατικότητα. Είναι και η παραβατικότητα ένας τρόπος να ασκήσει ο φτωχός και αδικημένος ένα είδος εξουσίας. Συναρπαστική η ερμηνεία του Τομ Κόρτνι.

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στο πλαίσιο του Ioannina Lake Run 2016.