Ιωάννινα: Άμβλυνση των ανισοτήτων με τα ανταποδοτικά τέλη του 2020

Ο εξορθολογισμός και η άμβλυνση των ανισοτήτων οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τα ανταποδοτικά τέλη του 2020. Τα τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς η συζήτηση έγινε παρά το αίτημα της αναβολής που είχε καταθέσει η «Ενότητα Πολιτών».
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση των τελών στην πόλη των Ιωαννίνων.
Αναλυτικά:
– Μείωση στην πόλη των Ιωαννίνων κατά 5,4%, από 1,85 ευρώ στα 1,75 ανά τετραγωνικό μέτρο
– Μείωση στην Παμβώτιδα κατά 10%, από 1 ευρώ σε 0,90 το τετραγωνικό.
– Τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής παραμένουν σταθερά στο 0,75 ευρώ όπως και στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος. Αυξάνονται από 0,70 σε 0,75 στην Κοινότητα Περάματος ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου αυξάνονται από 0,54 σε 0,65 ευρώ το τετραγωνικό.
– Διατηρείται και τη νέα χρονιά το κοινωνικό τιμολόγιο για όλες τις κατηγορίες όπως ίσχυε μέχρι τώρα ενώ επιπλέον υπάρχει πλήρης απαλλαγή τελών για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και άνω.
– Σημαντικές ελαφρύνσεις θα επιφέρει η ένταξη στον πρώτο γενικό συντελεστή για τις οικίες χώρων βοηθητικών, αποθηκών, θέσεων στάθμευσης, καθώς και κοινόχρηστων χώρων ακινήτων που μέχρι σήμερα χρεωνόταν με τον συντελεστή οικονομικής δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει σε όλη την έκταση του Δήμου και εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
Μία ακόμη καινοτομία που χαρακτηρίζει τα ανταποδοτικά τέλη της νέας χρονιάς είναι η ειδική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινωφελή ιδρύματα, όπως είναι τα νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι ΤΟΜΥ και οι κοινωνικές δομές. Ο γενικός συντελεστής καθορίζεται στα 1,40 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων μέχρι τώρα κατέβαλαν τέλη με το επαγγελματικό τιμολόγιο.
Για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας η απόφαση προβλέπει μείωση στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο από 3,50 σε 3,40 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση στην Παμβώτιδα (Κατσικά και Κουτσελιό) από 1,48 σε 1,40 ευρώ το τετραγωνικό και αύξηση στις υπόλοιπες κοινότητες από 0,41 σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση στη Δημοτική Ενότητα Περάματος από 1,50 σε 1,40 ευρώ, αύξηση των τελών σε Πεδινή- Μπιζάνι από 0,95 σε 1,40 όπου είναι εγκατεστημένες μεγάλες επιχειρήσεις, σταθερά τέλη -0,95- στις υπόλοιπες Κοινότητες της Δημοτικής Κοινότητας Μπιζανίου, σταθερά επίσης τέλη για τα μικρά καταστήματα- καφενεία της ίδιας δημοτικής ενότητας, ενιαία τέλη 1,40 ευρώ στα αστικά κέντρα των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων και αύξηση στο Νησί από 1,03 σε 1,1 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι καθορίζεται ενιαίος συντελεστής 0,2 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλες τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ η χρεωστική επιφάνεια υπολογίζεται σε ποσοστό 50%.
Με την απόφαση αυτή επέρχονται μειώσεις στα τέλη από 33% μέχρι και 97% στις κοινότητες της Παμβώτιδας, εκτός από Κατσικά και Κουτσελιό, γεγονός, που όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αποτυπώνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Οι στόχοι για το 2020 όπως τους παρουσίασε ο κ. Βάββας είναι η περαιτέρω μείωση των συντελεστών αλλά και ο καθαρισμός ζωνών με βάση την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού.