Ιωάννινα: Ήχησε το «πρώτο κουδούνι» για τη νέα σχολική χρονιά

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Δήμο Ιωαννιτών.
Οι σχολικές μονάδες άνοιξαν τις πύλες τους σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι δύο σχολικές επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μερίμνησαν για τις απαραίτητες εργασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη νέα χρονιά.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, θέλοντας να δηλώσει ξεκάθαρα την διάθεση στήριξης του Δήμου, παραβρέθηκε αρχικά στο συγκρότημα της Ακαδημίας, όπου τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.
Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βούλα Τσίλη και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Ελισάφ απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η γνώση είναι δύναμη. Ξεκινήστε λοιπόν από τώρα να χτίζετε γερές βάσεις ώστε μεγαλώνοντας να έχετε την δύναμη να κατακτήσετε την κοινωνία της γνώσης.
Εσείς είστε το μέλλον. Και μεις οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να κάνουμε το μέλλον σας καλύτερο.
Ο δήμος θα βρίσκεται κοντά σας, όπως θα βρίσκεται κοντά στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε όλες τις ανάγκες και σε όλες τις δραστηριότητές της.
Θέλουμε να είστε και σεις κοντά μας. Να μας βοηθήσετε για να φτιάξουμε μια ομορφότερη πόλη.
Γιατί αν μπορεί κάποιος να φτιάξει ομορφότερο τον κόσμο είναι τα παιδιά.
Θέλουμε τη φρεσκάδα σας, τις ιδέες σας, την βοήθειά σας για να έχουμε καθαρές αυλές στα σχολεία, καθαρά πεζοδρόμια, να ανακυκλώσουμε, να φυτέψουμε λουλούδια.
Σας εύχομαι καλή χρονιά και να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για να τα ξαναπούμε».
Αμέσως μετά o Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, βρέθηκε σε ένα γνώριμο σχολικό περιβάλλον, αυτό του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής, στο οποίο είχε φοιτήσει και ο ίδιος. Με συγκίνηση περιηγήθηκε στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς και μοιράστηκε μαζί τους ιστορίες από τα σχολικά του χρόνια.
Ο διευθυντής της Ζωσιμαίας, δώρισε στο Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά, από ένα βιβλίο για την ιστορία αυτού του σημαντικού σχολείου των Ιωαννίνων.
Ακολούθως τελέστηκε ο αγιασμός, ενώπιων νέων και παλιών μαθητών, αλλά και επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στο λόγο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερα πολλαπλασιασμένη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας, όταν φέρνω στο νου μου ότι πριν μισόν αιώνα και κάτι ήμουν στην ίδια θέση με σας. Και ξεκινούσα τον επίπονο, αλλά συναρπαστικό ανήφορο προς τη γνώση. Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά. Και ήδη εσείς, σε σχέση με εμάς, αντιμετωπίζετε έναν άλλο κόσμο, πρωτόγνωρο και γεμάτο αντιφάσεις».
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο, ένα σχολείο που κρατά ψηλά την μουσική παράδοση και παρέστη στον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης, παρουσία της βουλευτή Ιωαννίνων Μαρίας Κεφάλα και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Οι διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων καλωσόρισαν τους νέους μαθητές, οι οποίοι, είτε ξεκινούν από φέτος το ταξίδι τους στη μάθηση, είτε συνεχίζουν από νέο σχολικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα, φρόντισαν να μιλήσουν από καρδιάς, σχετικά με τη σημασία του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων μέσα στο σχολείο και των καρπών της προσπάθειας και της μελέτης, για τα ίδια τα παιδιά.
Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι παραβρέθηκαν σε αγιασμούς σχολικών μονάδων τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων όσο και στις Δημοτικές Ενότητες.