Ιωάννινα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας (27/3-2/4), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι), διοργανώνει το Σάββατο 1η Απριλίου (ώρα 11:00) επίδειξη της παραδοσιακής τεχνικής «χύτευση στο χώμα», στη διαδραστική αίθουσα της Γιαννιώτικης Αργυροχοϊας του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, Ιωάννινα).

Η τεχνική της χύτευσης στο χώμα στηρίζεται στην ιδιότητα των μετάλλων να λιώνουν με τη θερμοκρασία και να παίρνουν το σχήμα μήτρας και είναι μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους μορφοποίησης και παραγωγής ασημένιων αντικειμένων. Ο αργυροτεχνίτης Χρήστος Σιαπατόρης θα παρουσιάσει βήμα προς βήμα την τεχνική και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη δημιουργία αργυρών αντικειμένων από την αρχή έως το τελικό αποτέλεσμα.

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας (www.journeesdesmetiersdart.fr) καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γιορτάζονται κάθε άνοιξη από το 2002. Για το έτος 2023, το θέμα της διοργάνωσης έχει τίτλο “Elevate the Everyday”.

 

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.