Ιωάννινα: Η “Μήδεια” στα παλιά Σφαγεία

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου
Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημήτρης Χατζής”
Ώρα 20.30 – Είσοδος Ελεύθερη

Η αρχαία τραγωδία στον κινηματογράφο
Προβολή ταινίας: Μήδεια (1969, διάρκεια 106’’)
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πιερ Πάολο Παζολίνι
Ερμηνεύουν: Μαρία Κάλλας, Μάσιμο Τζιρότι, Λοράν Τερζιέφ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών ολοκληρώνει το κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Αρχαία Τραγωδία για τη φετινή σεζόν με τη “Μήδεια” του Πιερ Πάολο Παζολίνι να πλαισιώνει ιδανικά την Τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη που προηγήθηκε.
Ο Ιάσωνας επιστρέφει από την Aργοναυτική Eκστρατεία έχοντας το Χρυσόμαλλο Δέρας κι είναι έτοιμος να παντρευτεί την Γλαύκη, κόρη του Κρέοντα. Κάνοντας, όμως αυτό, εγκαταλείπει τη σύζυγό του τη Μήδεια, που υποφέρει, και που είναι επίσης και η μητέρα των δύο παιδιών του. Όταν ο βασιλιάς εξορίζει τη Μήδεια, εκείνη καταστρώνει ένα δόλιο σχέδιο εκδίκησης.
Ο Παζολίνι μένοντας πιστός στο μύθο γυρίζει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας στην Καππαδοκία, ενώ την πλαισιώνει μουσικά με ακούσματα ιρανικής μουσικής, παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής και άλλα παραδοσιακά κομμάτια από μουσικές του κόσμου τονίζοντας, έτσι, την πρωτόγονη φύση των ανθρώπων της Μήδειας μέσα από ιεροτελεστίες και ανθρωποθυσίες. Με καθαρά κινηματογραφική ματιά και εμποτισμένη με το τραχύ ύφος του Ιταλού σκηνοθέτη, η “Μήδεια” παραμένει ένα…”Παζολινικό” έργο με νεορεαλιστική αισθητική, που αγγίζει τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, ενώ διατηρεί όλα τα σημασιολογικά στοιχεία της τραγωδίας του Ευριπίδη παρά το αφαιρετικό του ύφος.
Το φιλμ έμελλε να είναι η μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση της επιβλητικής Ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο, που δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, γεμάτη ένταση, πάθος και δυναμισμό χωρίς μάλιστα να βασίζεται στο μέγιστο προσόν της, τη μοναδική της φωνή.
Ιδιαίτερη όσο ο δημιουργός του, μοναδική όσο και η συγκλονιστική του πρωταγωνίστρια και μεγαλειώδες όσο και απαιτητικό αμάλγαμα πολλαπλών τεχνών ταυτόχρονα (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, art direction), αυτή η Μήδεια είναι μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει να βιώσει κανείς.