Ιωάννινα: Κοινές περιπολίες για την προστασία της λίμνης

Κοινή περιπολία στην Παμβώτιδα αλλά και περιμετρικά της λίμνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον Δήμο, την Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία και προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει και εμβαθύνει τη συνεργασία του τόσο με τον ΟΦΥΠΕΚΑ όσο και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με στόχο την μέγιστη προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Στη διάρκεια της σημερινής περιπολίας καταγράφηκαν διάφορα σημεία περιμετρικά της λίμνης όπου άγνωστοι έχουν εναποθέσει κυρίως ογκώδη αντικείμενα δημιουργώντας έτσι εστίες ρύπανσης.

«Καταγράψαμε τα σημεία όπου υπάρχουν ογκώδη. Σε συνεργασία με το εργοτάξιο θα φροντίσουμε για την απομάκρυνσή τους. Θέλω να κάνω έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες και όταν τις διαπιστώνουν να τις αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές. Η συνεργασία με όλες τις αρχές είναι άψογη και θα συνεχίσουμε τις περιπολίες αυτές για να περιφρουρήσουμε τη λίμνη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σιορόκας.

Η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Κατερίνα Χιωτέλη υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι καθοριστική και αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα.

«Η Μονάδα Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με όλες τις αρχές στη διάρκεια της περιπολίας εντόπισε εστίες ρύπανσης και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η απομάκρυνση των απορριμμάτων. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση οπότε οι έλεγχοι εντατικοποιούνται. Στην περιοχή έχουν κυρίως το πρόβλημα της εναπόθεσης στερεών απορριμμάτων, των μπαζωμάτων και των κοπροσωρών που έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε με την ενίσχυση των περιπολιών να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά» ανέφερε στις δηλώσεις της.

Συμπλήρωσε ότι σταδιακά η νοοτροπία κυρίως των νέων αλλάζει και δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία για την προστασία της λίμνης. Ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις αυθαίρετων ενεργειών και για τον λόγο αυτό οι περιπολίες θα εντατικοποιηθούν.