Ιωάννινα: Μουσικό αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ένα αφιέρωμα στηn Μαρία Κάλλας με τίτλο «Αγαπητή Μαρία».
Συμμετέχουν:
Διονύσης Μελογιαννίδης, τενόρος (χειρισμός και επεξεργασία βίντεο)
Όλγα Μπαλωμένου, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)
Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιανίστα
Μαρία Τσιρώνη, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)
Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.
Η Μαρία Κάλλας είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες και άρτιες καλλιτέχνιδες της παγκόσμιας ιστορίας. Η επονομαζόμενη «la divina», τραγουδίστρια με συγκλονιστική φωνή, εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες και τεράστια αφοσίωση, άσκησε τεράστια επίδραση στο χώρο της όπερας και απετέλεσε πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μουσικούς. Από την άλλη, η προσωπική της ιστορία, η σχέση της με την οικογένειά της, η σχέση της με τον Ωνάση, η απώλεια της φωνής της, το μοναχικό τέλος είναι στοιχεία, που έχουν συζητηθεί και αναλυθεί από διάφορες πηγές και οπτικές.
Για το αφιέρωμα δημιουργείται και θα προβληθεί ένα πρωτότυπο δημοσιογραφικό μουσικό magazino με σύντομες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μαέστρους, σκηνοθέτες κ.λ.π.), που βρίσκονται στην αιχμή της εγχώριας και ευρωπαϊκής οπερατικής παραγωγής. Οι εν λόγω καλλιτέχνες θα κληθούν να μιλήσουν για την τέχνη τους και την επίδραση που άσκησε πάνω τους η Μαρία Κάλλας. Παράλληλα θα ερμηνευτούν άριες και ντουέτι του στάνταρ ρεπερτορίου όπερας. Έτσι, οι θεατές να γνωρίσουν την Κάλλας και την τέχνη της με ένα ζεστό, ανθρώπινο τρόπο, μέσα από την εμπειρία και την κατάθεση ψυχής σημαντικών επαγγελματιών του χώρου, και μέσα από τη μουσική ερμηνεία έργων, τα οποία η Κάλλας ανέδειξε με αξιοθαύμαστο τρόπο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Διονύσης Μελογιαννίδης
Λυρικός τραγουδιστής
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου από μικρή ηλικία. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Αθηνών με τη Χαρά Σαβίνο, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα άριστα παμψηφεί το 2017. Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου λογιστικής. Έχει μελετήσει ρεπερτόριο με διακεκριμένους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι Δημήτρης Καβράκος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χριστόφορος Σταμπόγλης και Άρης Χριστοφέλλης. Το διάστημα 2012-1016, συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως έκτακτος χορωδός ενώ, από το 2017, εμφανίζεται ως σολίστ (τα παραμύθια του Χόφμαν, Σιμόν Μποκκανέγκρα, οι Γάμοι του Φιγκαρό, η Νυχτερίδα, η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, τα μαγικά μαξιλάρια κ. ά) . Επιπλέον έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές σε φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ Αιγαίου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Città della Pieve – Ιταλία, θέατρο Ολύμπια και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όλγα Μπαλωμένου
Λυρική τραγουδίστρια
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (τάξη Χριστίνας Γιαννακοπούλου) και πτυχίου αρμονίας από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων (τάξη Κωνσταντίνου Λώλη). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού τραγουδιού σε Ελλάδα και Ουγγαρία με τους Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου, Dwight Coleman, Νίκο Βασιλείου, Άρη Χριστοφέλλη, Andrea Melath, Constance Fee, Don Marazzo και σεμινάρια μελοδραματικής με τους Παναγιώτη Αδάμ και Αγγέλα Σαρόγλου. Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θεάτρου στην Ελλάδα και την Αυστρία και θεωρίας της μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2018, συμμετείχε στην παράσταση «Ζ» του Μηνά Μπορμπουδάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Μηνά Μπορμπουδάκη και Νίκου Βασιλείου. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στις «Βάκχες» του Ιάννη Ξενάκη, έργο το οποίο παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου. Το φθινόπωρο του 2021 και του 2022, συμμετείχε ως ensemble singer στην όπερα «Τα μαγικά μαξιλάρια», η οποία παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική Γιώργου Δούση, λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2023 συμμετείχε την όπερα «Το πιο γλυκό ψωμί», σε μουσική Σπύρου Καλλιβωκά και σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Λυρικός Νότος», υπό την αιγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της, και κάτοχος μεταπτυχιακού στη Θεωρητική Ατομική Φυσική.
Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου
Πιανίστα
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα από μουσική οικογένεια, από όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου με την μητέρα της Ειρήνης Πρεβεζιάνου και το δίπλωμα πιάνου με βαθμό Άριστα. Έχει πτυχίο Αρμονίας και είναι απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών. Απέσπασε βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με τον Victor Merzhanov, τον Sven Birch, την Σοφία Γιακουμίδου, τον Χρήστο Νούλη και άλλους.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου, σόλο, για δύο πιάνα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει συμπράξει ως μέλος με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως συνοδός πιανίστα σε πτυχία και διπλώματα από το 2014 και ως καθηγήτρια πιάνου και σολίστ. Τα τελευταία δύο έτη σπουδάζει ανώτερα θεωρητικά, διεύθυνση ορχήστρας με τον μαέστρο Γιώργο Χλίτσιο.
Μαρία Τσιρώνη
Λυρική τραγουδίστρια
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής. Έλαβε το Δίπλωμα μονωδίας από το Εθνικό Ωδείο με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο. Από το Ωδείο Αθηνών πήρε ειδίκευση παλαιάς μουσικής και δίπλωμα μπαρόκ. Είναι απόφοιτος Φιλολογίας και με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Τέχνη και την Εκπαίδευση και είναι κάτοχος πτυχίου της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας. Συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε πολλά σεμινάρια μονωδίας και μελοδραματικής με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τους Teru Yosihara, William D. Coleman, Νίκο Βασιλείου, Άρη Χριστοφέλλη, Ελένη Λιώνα, Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου, Σοφία Κυανίδου, Σοφία Γιολδάση, Θεοδώρα Μπάκα και άλλους. Στο πλαίσιο της σεμιναριακής της εκπαίδευσης έχει ερμηνεύσει τους ρόλους της κ. Gobineau, στην όπερα «The Medium» του G. C. Menotti, της Barbarina, στην όπερα «Οι γάμοι του Figaro» του W.A. Mozart και της Ευρυδίκης, στην όπερα «Ο Ορφέας στον Άδη» του J. Offenbach. Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής με τους Παναγιώτη Αδάμ, Αγγέλα Σαρόγλου και Ισίδωρο Σιδέρη.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo κατόπιν ακροάσεως, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 με μαέστρο τη Σοφία Γιολδάση, και έχει ήδη σημειώσει αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό έργο και συνεργασίες με φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2019 έλαβε μέρος σε παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής του Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το φωνητικό σχήμα Ex Silentio. Κατά τη χρονική περίοδο από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 συνεργάστηκε με την ομάδα παιδικού θεάτρου «Τικ Τακ Ντο» για την παραγωγή της παράστασης «Oh Christmas …three», η οποία παρουσιάστηκε σε σχολεία της Αττικής. Από το φθινόπωρο του 2022, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση «Η ωραία Ελένη του Όφενμπαχ», σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, η οποία παρουσιάζεται σε σχολεία όλης της Ελλάδας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.