Ιωάννινα: Παράσταση Σύγχρονου χορού «FORM.AT», στο Καμπέρειο Θέατρο

Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.
Πρόκειται για το νέο έργο της ομάδας χορού A PRIORI με τίτλο FORM.AT, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του «Γεφυριού της Άρτας», κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον «Ρινόκερο» του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.
Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.
Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;
Την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στο «Καμπέρειο» Θέατρο.
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 6 ευρώ (Μειωμένο – Φοιτητών, Ανέργων, άνω των 65, ΑμεΑ). Πληροφορίες – κρατήσεις: 2651025670 (πρωινές ώρες) και στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα).
Συντελεστές:
Ιδέα, Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co.
Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία
Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης
Κοστούμια, Ενδυματολογία: Kωνσταντίνα Μαρδίκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου / Αλέκος Μπουρελιάς
Trailer: Under The Carpet
Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi.
Παραγωγή: A priori. Με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2017-18).

Βιογραφικό Ομάδας Χορού A PRIORI
Με τη διακριτική αμφισημία ανάμεσα στο αυταπόδεικτο και το σημείο εκκίνησης αλλά και με την έμμεση αναφορά στην ορολογία των νομικών, η ομάδα χορού A PRIORI, δημιουργείται το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων με βασικό αίτημα την δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα.
Η ομάδα συστήνεται επισήμως με το «Αίνιγμα της ύπαρξης», μια χορογραφία των Eλεονώρας Ηλία και Έλενας Ανδρεάδη, κάνοντας πρεμιέρα στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και συνεχίζοντας της παραστάσεις της σε Αθήνα και Πάτρα. (Vyrsodepseio by ODC company και Επίκεντρο+).
Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται οι performances «Μία Νύχτα στον Κόσμο», μια κινησιολογική μεταφορά της ομώνυμης ταίνιας του Jim Jarmusch, και «Οι άνθρωποι της περιπλάνησης», ένα site-specific έργο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Rainy Days στα Ιωάννινα.
Η προτελευταία δουλειά της ομάδας, το ντουέτο «Εμείς/NOS» συν-δημιουργήθηκε και ερμηνεύθηκε από την Ελεονώρα Ηλία και την Όλγα Σπυράκη, και παρουσιάστηκε σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο με την συνεργασία διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιφέρειας όπως το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Garage Performing Arts Center, το Δικό μου Φεστιβάλ vol.2, το Zante Dance Festival κ.α.
To FORM.AT που κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα στο BIOS τον Ιούνιο ’18 πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2017-18) και παρουσιάζεται στις 14 και 15 Οκτωβρίου σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, καθώς και στην 1η Βiennale Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο 2018 ( ΒοWB).
Δείτε περισσότερα: http://www.apriori-dance.com/ και www.facebook.com/aprioridanceco