Ιωάννινα: Πολλά και ενδιαφέροντα απο το Δημοτικό Συμβούλιο

Το έργο του Δήμου Ιωαννιτών για τις έξυπνες πόλεις με προϋπολογισμό 3.069.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Την εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, έκανε γνωστή ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αναμένεται και η ένταξη του έργου για την οδική ασφάλεια με προϋπολογισμό τέσσερα εκατομμύρια το οποίο αφορά σε αναβάθμιση δρόμων στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων ενώ είναι σε εκκρεμότητα η ένταξη των έργων της ΔΕΥΑΙ.
Ο Δήμαρχος επίσης ενημέρωσε το σώμα ότι μετά από επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Υγείας, αίρονται όλα τα υγειονομικά μέτρα και επιστρέφουν στην πλήρη και κανονική λειτουργία τα ΚΑΠΗ.
Όπως τόνισε ο Δήμος είχε απευθύνει σχετικό αίτημα στην Αναπληρωτή Υπουργό εκτιμώντας ότι οι υγειονομικές συνθήκες και η πλήρης άρση μέτρων από όλους τους τομείς επιβάλλει την επιστροφή στην κανονικότητα και των ΚΑΠΗ.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, στην τοποθέτησή του, θύμισε τις διαφωνίες της παράταξής του για το έργο του μεγάλου δακτυλίου και τόνισε ότι οι αστοχίες της μελέτης είχαν επισημανθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα του Μάτσικα ζητώντας να συζητηθεί εκτενώς το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αποτυπωθούν τα προβλήματα αναλυτικά και να εξεταστούν λύσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στα έργα που έχει ωριμάσει η ΔΕΥΑΙ και έχει υποβάλλει προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ευχαρίστησε τα στελέχη της επιχείρησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την χρηματοδότησή τους.
Ο κ. Μπαρτζώκας μετέφερε στο σώμα την αγωνία όλων των ΔΕΥΑ της χώρας για την έλλειψη προσωπικού και τα κενά που υπάρχουν.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε πλήθος θεμάτων από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους.
Τα θέματα απαντήθηκαν από τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης απάντησε σε ερωτήματα για τον συνεδριακό φορέα που επιχειρείται να συγκροτηθεί με φορείς της περιοχής και ιδιώτες από τους τομείς του τουρισμού και του συνεδριακού τουρισμού.
Όπως τόνισε η πόλη έχει την ανάγκη διεθνοποίησης του συνεδριακού τουρισμού και αυτό θα επιδιώξει να καλύψει ο νέος φορέας που επιχειρείται να δημιουργηθεί.
Ο κ. Λώλης αναφέρθηκε στις επαφές και τις συνεργασίες που γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων και με άλλους προορισμούς στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν για την επιχείρηση τόνισε ότι γίνονται πολύ μεγάλα βήματα για νέες και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις κάνοντας ειδική μνεία σε έργα 18 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διασφαλιστεί από την παρούσα διοίκηση.
Σχετικά με τα έργα στην οδό Σμύρνης ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα σε τρία διαφορετικά σημεία. Παράλληλα έγιναν οι συνδέσεις με το νέο δίκτυο για να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.
Σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΙ μετέχει στην ενεργειακή κοινότητα που συγκροτεί η ΔΗΑΝΕΤΑΙ και θα παραχωρήσει έκταση στην περιοχή της Κρύας.
Έκανε γνωστό ότι θα γίνουν δύο νέες γεωτρήσεις για να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού ενώ σχετικά με τα έργα στη Νιάρχου ανέφερε ότι η μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης έγινε στο πλαίσιο του έργου που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου υπερασπίστηκε το σπουδαίο έργο που παράγεται από το Νομικό Πρόσωπο και θα πρέπει να στηρίζεται από όλους.
Υπογράμμισε ότι καμία δομή δεν καταρρέει, όπως καταγγέλθηκε από μέλη της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι τα μουσικά σχήματα έχουν αυξηθεί.
Η Συμφωνική Ορχήστρα παρουσίασε εμβληματικά έργα και διέψευσε κατηγορηματικά όσα ειπώθηκαν για μη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας.
«Θα έχουμε και πάλι πολύ σημαντικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή όλων των δομών και βέβαια και την πρωτοχρονιάτικη συναυλία», ξεκαθάρισε η κ. Ακονίδου.
Επανέλαβε ότι το Πνευματικό Κέντρο πέρασε πολύ δύσκολα τα δύο χρόνια της πανδημίας με πολλές δομές να είναι κλειστές και τα έσοδα να έχουν μηδενιστεί.
«Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να ξέρουν οι πολίτες. Όμως δεν μπορούμε να μιλούμε για κατάρρευση», τόνισε.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας απάντησε σε ζητήματα που τέθηκαν σχετικά με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Θύμισε ότι η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου είναι απόρροια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υπογραφή της προγραμματικής ελέγχθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ο ανάδοχος αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής και συντήρησης και δεν μετακυλύετε στους πολίτες. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κόστος θα βάραινε το δήμο και κατ’ επέκταση τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.
Τόσο από τον αντιδήμαρχο όσο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθαρίστηκε ότι απόφαση του 2020 για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης που είχε ληφθεί είναι «ανυπόστατη» καθώς είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη.
Ο Δήμαρχος κλείνοντας τη συνεδρίαση απάντησε σε ερωτήματα που είχαν κατατεθεί
Η συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι συνεχείς. Στο επικείμενο ταξίδι στο Ισραήλ θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών, ενώ συναντήσεις θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα και στο Παρίσι. Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έγιναν δύο συζητήσεις με στελέχη της Ryanairη οποία από την πλευρά της θέλει να πετύχει συμφωνία- πακέτο με την χώρα. «Είναι μία διαρκής διαδικασία που έχει ως πρώτους στόχους την Κύπρο και την Γερμανία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Ελισάφ απάντησε για τον ΦΟΔΣΑ σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή λοιδορείται από εκπροσώπους δήμων που ούτε πληρώνουν αλλά και φέρνουν σκουπίδια. Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ζητήσει μία σειρά στοιχείων από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο τα οποία δεν έχουν δοθεί.
Ο Δήμαρχος αναγνώρισε προβλήματα που δημιουργούνται από την εκτέλεση των έργων, διευκρίνισε ότι η στάθμευση δικύκλων στην πλατεία αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, ενώ στην οδό Σαλαμάγκα οι παρεμβάσεις σκοπό έχουν να αυξήσουν τις θέσεις στάθμευσης.
Διευκρίνισε ότι για την οδό Ανεξαρτησίας ολοκληρώνεται η επεξεργασία όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις κυκλοφοριακές μετρήσεις που έγιναν και θα κατατεθούν σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τις προτάσεις των συλλόγων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος αναγνώρισε ότι στον τομέα της καθαριότητας υπάρχουν προβλήματα και ζήτησε μεγαλύτερη συμβολή των πολιτών.
Σε ότι αφορά τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης ο Δήμαρχος τόνισε ότι η μελέτη του έργου είχε εκπονηθεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο και είχε εγκριθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τόνισε ότι σήμερα πέρα από τα γεωλογικά προβλήματα προκύπτει ανάγκη και για την μεταφορά των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης –παρότι υπήρχε από το παρελθόν έγγραφο ότι δεν υφίσταται ανάγκη τέτοιων παρεμβάσεων.
Τα προβλήματα αυτά εξετάζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου και την Διαχειριστική Αρχή προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση.
Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε απέστειλε έγγραφο στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» για καθαρισμό στο Πάρκο Πυρσινέλλα, όπως καταγγέλθηκε από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.