Ιωάννινα: Προβληματίζουν οι συνεχείς βανδαλισμοί δημόσιων χώρων

 

Στην παιδική χαρά του Κατσικά βρέθηκε σήμερα ο αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας για να επιβλέψει τις εργασίες απομάκρυνσης των φθαρμένων και επικίνδυνων αντικειμένων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα βανδαλισμού που υπέστη ο χώρος τις προηγούμενες ημέρες.

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα βανδαλισμών δημόσιων χώρων είναι αρκετά συχνά και στο δήμο μας, με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, να έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σύσκεψης μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

«Με βαθιά θλίψη και αγανάκτηση, καταδικάζουμε απερίφραστα τις πρόσφατες πράξεις βανδαλισμού που σημειώθηκαν στην παιδική χαρά του Κατσικά.

Δυστυχώς τέτοιου είδους επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, κτίρια και μνημεία, είναι ένα φαινόμενο που κάνει συχνά πυκνά την εμφάνισή του στο δήμο μας.

Οι χώροι αυτοί, οι οποίοι προορίζονται για την ψυχαγωγία και την ευημερία των παιδιών μας, καθώς και για την κοινωνική συνεύρεση και αναψυχή όλων των πολιτών, έχουν καταστεί στόχος ανεύθυνων και καταστροφικών ενεργειών.

Οι πράξεις αυτές δεν πλήττουν μόνο τις υποδομές, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης της κοινότητάς μας», δήλωσε ο κ. Παλάσχας, καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες να προστατεύσουν τους δημόσιους χώρους και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις αρμόδιες αρχές.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τη στιγμή που μια παιδική χαρά παραδίδεται πιστοποιημένη προς χρήση, μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών παρατηρούνται οι πρώτοι βανδαλισμοί.

«Η προστασία και η διαφύλαξη των δημόσιων χώρων είναι ευθύνη όλων μας, και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ποιότητας ζωής στην κοινότητά μας με όποιο τρόπο στο μέτρο της ευθύνης που μας αναλογεί. Η εφηβική παραβατικότητα είναι αυξημένη και έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες πράξεις. Δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παλάσχας.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και λυπάται ειλικρινά όταν μια θλιβερή μειοψηφία συμπολιτών μας τους αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο.

«Θυμίζω ότι και στην περίοδο 2014-2019 οι πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η δημοτική μας αρχή κατά των βανδαλισμών ήταν ποικίλες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά θα έχει συναντήσεις με θεσμικούς φορείς ώστε με συντονισμένες και κοινές ενέργειες να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που πλήττει την καθημερινότητα όλων μας», τόνισε ο κ. Παλάσχας.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η διαδικασία πιστοποίησης όλων των παιδικών χαρών στο δήμο βρίσκεται στην τελική της ευθεία, με τις περισσότερες να είναι ήδη πιστοποιημένες.

«Έχουμε πιστοποιήσει σχεδόν τα ¾ των παιδικών χαρών, όταν στις αρχές του έτους δεν είχαμε καμία πιστοποίηση. Μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν πιστοποιηθεί όλες», σημείωσε.