Ιωάννινα: Προβολή της ταινίας «Δαντών» του Ανζέι Βάιντα

Συνεχίζεται την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30 μ. μ. το αφιέρωμα στον Ανζέι Βάιντα με ένα από τα αριστουργήματα του Πολωνού σκηνοθέτη, το ιστορικό ψυχολογικό δράμα «Δαντών».

Πέρα από ιστορικές αλήθειες και γεγονότα, ο Βάιντα συγκλονίζει το κοινό φέρνοντας αντιμέτωπους δυο χαρακτήρες που ορίζουν την τύχη της Γαλλικής Επανάστασης στα τέλη του 18ου αιώνα : τον παθιασμένο με τη ζωή Δαντών και τον ψυχρό, ασκητικό, τυραννικό Ροβεσπιέρο.

Η ταινία γυρίστηκε το 1983 την περίοδο της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στην Πολωνία, εποχή διώξεων κατά όσων ζητούσαν κοινωνική αλλαγή και αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργατών. Όλοι αυτοί, που αποτελούσαν το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων της Πολωνίας, ανήκαν στο περίφημο συνδικάτο «Αλληλεγγύη» με αρχηγό τον Λεχ Βαλένσα.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση η τότε κυβέρνηση υπό τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο  τον Δεκέμβριο του 1981 και συνέλαβε τον Βαλένσα. Πολλοί είδαν στα πρόσωπα των δυο ηρώων της Γαλλικής Επανάστασης τους πρωταγωνιστές του πολωνικού πολιτικού δράματος. Εκπληκτικές οι ερμηνείες του Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Δαντών) και του Βόιτσεχ Πσόνιακ (Ροβεσπιέρου).

Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» με ελεύθερη είσοδο.

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Εργαζομένων της ΕΡΤ3 και την ΚΕΜΕΣ,