Ιωάννινα: : Προσγειώθηκε σήμερα η πρώτη πτήση charter από την Κατάνια της Ιταλίας

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????¶?????????????????????????????????????????????????????????????

Στο διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων προσγειώθηκε σήμερα το πρωί η πρώτη πτήση charter από την Κατάνια, ξεκινώντας έτσι το τουριστικό άνοιγμα των Ιωαννίνων προς την δυναμική αγορά της Ιταλίας.

Οι συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης του Αερολιμένα Ιωαννίνων και των συνεργατών της, των αυτοδιοικητικών και των τοπικών φορέων για απευθείας συνδέσεις με περισσότερες τουριστικές αγορές συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με την Ιταλία να παίρνει σειρά μετά το Ισραήλ, τη Σουηδία και τη Δανία.

Έτσι, από σήμερα και κάθε Παρασκευή αεροσκάφος της εταιρείας Luxwing θα προσγειώνεται στα Ιωάννινα από την Κατάνια της Ιταλίας. Να αναφερθεί ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου της Κατάνιας βρίσκεται ήδη αναρτημένος ο προορισμός «Ιωάννινα».

Σημειώνεται, πως η σύνδεση της Ιταλίας με την Ελλάδα είναι μακραίωνη με τις επιρροές να είναι πολύπλευρες και αμφίδρομες, παραμένοντας ζωντανές με το πέρασμα του χρόνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιρροών είναι, μεταξύ άλλων, η αρχιτεκτονική των Επτανήσων και η ελληνική διάλεκτος Griko, που ομιλείται μέχρι σήμερα σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας. Στοιχεία όπως αυτά κρατούν συνδεμένους τους δύο πολιτισμούς, διατηρώντας μεγάλο το ενδιαφέρον Ελλήνων και Ιταλών για ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα αυτή αεροπορική σύνδεση μπορεί να αποτελέσει την αρχή για καινούργια τουριστικά πακέτα, με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηπείρου γενικότερα και των Ιωαννίνων ειδικότερα, περιλαμβάνοντας το δημοφιλές τρίπτυχο city break, βουνό και θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όσον αφορά την δυναμικότητα στη διαχρονική εξέλιξη επισκεπτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην υψηλότερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (+38,0%) από 50,3 χιλιάδες επισκέπτες το 2016 σε 69,4 χιλιάδες το 2019. Ανά χώρα προέλευσης και σε συμφωνία με την ανάλυση, που προηγήθηκε, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από την Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Συνολικά σχεδόν ένα στα δύο ευρώ εισπράξεων στην Περιφέρεια Ηπείρου προέρχονται από επισκέπτες των παραπάνω χωρών.Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 8,6% την περίοδο εξέτασης, με υψηλότερη αύξηση των επισκεπτών από την Ιταλία (+20,2%).