Ιωάννινα: Σε εξέλιξη έργα δεκάδων εκατομμυρίων- Όλες οι προτάσεις στον «Τρίτση»

Τριάντα συγχηματοδοτούμενα έργα με προϋπολογισμό 59 εκατομμυρίων υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών ενώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις που ήταν δικαιούχος συνολικού προϋπολογισμού 28,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε αγώνας δρόμου για να ξεμπλοκαριστούν διαδικασίες και να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης μεγάλες παρεμβάσεις, όπως είναι το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο και το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων.

Παράλληλα εντάχθηκαν νέα έργα ενώ αξιοποιήθηκε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που υπήρξε και μάλιστα μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες όπως αυτές που δημιούργησε η πανδημία.

Η προσπάθεια για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης είναι καθημερινή τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των συγχηματοδοτούμενων έργων.

Την πορεία υλοποίησης των έργων παρουσίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ενώ και την αντίστοιχη για τα έργα της ΔΕΥΑΙ ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του αναγνώρισε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, όμως καυτηρίασε και τους μηδενικούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων που παρέλαβε η σημερινή αρχή, όπως και το μεγάλο έλλειμμα στην ωρίμανση μελετών.

«Όποιος θέλει να είναι πραγματικά αντικειμενικός, έστω και τώρα που βρισκόμαστε μακριά από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και εξ ίσου μακριά από τις επόμενες εκλογές, οφείλει να αποδεχθεί ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του προγράμματος στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν εξαιρετικά χαμηλοί.

Μόλις δύο έργα συμβασιοποιημένα από την κοσμογονία που πιστεύαμε ότι συνέβαινε γύρω μας. Απορρόφηση μηδέν…

Κληθήκαμε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες να τρέξουμε διαδικασίες που έπρεπε να είχαν γίνει πολύ καιρό πριν. Και το κάναμε γιατί το οφείλουμε στην πόλη και τους πολίτες. Παράλληλα αξιοποιήσαμε κάθε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο.

Δεν παραγνωρίζω τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις συνθήκες της πανδημίας, στο ασφυκτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου αλλά και στις δικές μας αδυναμίες. Κατά γενική ομολογία το έργο της Δημοτικής Αρχής έχει τους τελευταίους μήνες επιταχυνθεί με απτά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε εποικοδομητικές προτάσεις όπως και σε κάθε καλόπιστη κριτική.

Τα έργα εξάλλου δεν ανήκουν στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Ούτε την σημερινή, ούτε την προηγούμενη, ούτε την επόμενη.

Γίνονται κι ανήκουν στους πολίτες.

Άλλοτε για να απαντούν σε καθημερινά προβλήματα, άλλοτε για βελτιώνουν την καθημερινότητα κι άλλοτε για να σηματοδοτούν το μέλλον της πόλης.

Σήμερα είμαστε στο σημείο όπου γίνονται έργα για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, γίνονται έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και προγραμματίζονται άλλα που μπορούν να αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.

Παράλληλα ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου, όλους τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν.

Τα σημαντικότερα έργα

Στο Δήμο Ιωαννιτών τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχονται σε 30 με προυπολογισμό 59 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2016 είχε ενταχθεί μόλις ένα και αφορούσε στην προμήθεια τροφίμων –ΤΕΒΑ-.

Το 2017 είχαν ενταχθεί δύο έργα, το νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους και η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών.

Το 2018 εντάχθηκαν επτά έργα εκ των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν ήταν κανένα συμβασιοποιημένο.

Σήμερα σε όλα αυτά τα έργα υπάρχουν συμβάσεις και θα ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Το 2019 εντάχθηκαν οκτώ έργα. Έξι δημοπρατήθηκαν το 2020 και ένα το 2021. Τέσσερα έχουν συμβασιοποιηθεί, ένα είναι σε φάση κατακύρωσης και ένα σε διαδικασία ανάθεσης.

Το 2020 εντάχθηκαν επτά έργα, εκ’ των οποίων τα έξι έχουν δημοπρατηθεί και αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Το 2021, έως σήμερα έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα.

Τα σημαντικότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι:

-Νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους.

-Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά και Λακκωμάτων.

-Διαμορφώσεις- πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα.

-Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

-Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, οδών και πλατειών στο Κάστρο.

-Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί.

-Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στο εσωτερικό της Ανατολής.

-Κατασκευή Πράσινου Σημείου.

-Διαχείριση βιοαποβλήτων.

-Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών.

Ο μεγάλος δακτύλιος

Για τον μεγάλο δακτύλιο ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη δημοπράτησης χωρίς να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση καθώς έγινε μία ημέρα μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησης από την διαχειριστική αρχή.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος το έργο εξακολουθεί να μπορεί να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, εάν η διαγωνιστική διαδικασία εξελιχθεί ομαλά. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 15 μήνες. Ο προυπολογισμός του είναι 24,9 εκατομμύρια ευρώ.

Προτάσεις στο πρόγραμμα Τρίτσης

Τα σημαντικότερα έργα που έχει υποβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι τα ακόλουθα:

-Γωνιές ανακύκλωσης

-Βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικού οδικού δικτύου.

-Παρεμβάσεις αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος.

-Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων.

-Νέες ψηφιακές υπηρεσίες και εξοπλισμός για την πολιτική προστασία.

-Συντήρηση σχολικών μονάδων και ανοιχτών αθλητικών χώρων.

-Προσεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες.

-Υποδομές ηλεκτροκίνησης.

-Μουσείο ψηφιακών εμπειριών.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση κι απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι οι παρατάξεις είχαν προετοιμαστεί για την μητέρα των μαχών αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

«Δεν χάθηκε καμία ευκαιρία, δεν χάθηκε καμία προθεσμία. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο.. Όμως είναι άλλο πράγμα να καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις κι άλλο να παρουσιάζεται μία ειδυλλιακή εικόνα των προηγούμενων ετών όταν γινόταν πρωταθλητισμός στις μακέτες. Δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ότι γίνεται σήμερα», κατέληξε.