Ιωάννινα: Σε λειτουργία τα ΣΑΠ στο παλιό Χατζηκώστα

Στην εκπαιδευτική κοινότητα παραδόθηκαν τα ΣΑΠ –Νηπιαγωγείο και Δημοτικό- δύο σχολικές μονάδες που συμπληρώνουν τις υποδομές της περιοχής.
Τα δύο σχολεία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και την Διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, το οποίο παραχώρησε την έκταση.
Στις νέες αίθουσες έχει μεταφερθεί ο εξοπλισμός των δύο σχολείων που μέχρι τώρα φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ και την Δευτέρα θα είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές.
Στους χώρους των σχολείων βρέθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Ένωσης Γονέων.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι είναι μία σημαντική ημέρα καθώς ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση των δύο ειδικών σχολείων.
«Οι χώροι αυτοί δημιουργήθηκαν από το μηδέν και με μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια. Είναι δύο σχολεία που κατασκευάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο και απαντούν σε μία μεγάλη ανάγκη που υπήρχε. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είμαστε στο σημείο για λειτουργία. Να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, τους αναδόχους των έργων, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και την εκπαιδευτική κοινότητα» σημείωσε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στις δύο μονάδες για να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης θύμισε ότι η προσπάθεια για την κατασκευή σχολικών μονάδων στο παλιό Χατζηκώστα είχε ξεκινήσει από το 2009. Η διαδικασία δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να χρειαστεί εκ νέου παραχώρηση της έκτασης.
Η Περιφέρεια διέθετε τα δύο προκατασκευασμένα κτίρια οι προδιαγραφές των οποίων είναι εγκεκριμένες από τον ΟΣΚ. «Τα κτίρια έχουν όλες τις προδιαγραφές ενώ έγιναν και εργασίες θερμοπρόσοψης. Συνεργαστήκαμε με τον Δήμο από την αρχή συμμεριζόμενοι ότι πρέπει να υπάρχει κατάλληλη στέγη για τα ειδικά σχολεία. Η συνεργασία έφερε αυτό το αποτέλεσμα και δημιουργήσαμε έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό χώρο» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Σπύρος Δερδεμέζης εξέφρασε την χαρά του που μία προσπάθεια τριών ετών περίπου ολοκληρώθηκε παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν.
«Ένα έργο ολοκληρώνεται μετά από χρόνια και παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στην εξέλιξη του έργου. Εμείς θα είμαστε εδώ και ως κληροδότημα Χατζηκώστα θα συνδράμουμε κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας και του Δήμου» τόνισε ο κ. Δερδεμέζης.
Ο Διευθυντής του σχολείου Γιώργος Γεωργούλας ευχαρίστησε τον Δήμο και την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση του έργου όπως επίσης και τους γονείς που διεκδίκησαν την μεταστέγαση του σχολείου τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουν γίνει πολλά και μένουν ακόμη πολλά. Ελπίζω ότι την συμπαράσταση που είχαμε μέχρι τώρα θα την έχουμε και στο εξής» σημείωσε τονίζοντας ότι οι εγγραφές των μαθητών παραμένουν μία δυναμική διαδικασία. Ο ελάχιστος αριθμός για το Δημοτικό είναι 16.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Τάσος Τόκας σημείωσε ότι η λειτουργία ενός νέου σχολείου είναι ένα ευτυχές γεγονός. «Τα σημερινά και το προχθεσινό σχολείο που εγκαινιάστηκε είναι τα πρώτα στην πόλη μετά από πολλά χρόνια. Κρατάμε αυτό. Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ ωραίο σχολείο σε υποδομή και δείχνει πως όταν υπάρχει κοινή διεκδίκηση έρχεται το αποτέλεσμα. Θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να γίνονται τέτοια σχολεία ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς από την πλευρά του σημείωσε ότι η λειτουργία ενός νέου σχολείου αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για την κοινωνία.
«Μέσα σε λίγες μέρες έχουμε την χαρά να εγκαινιάζονται δύο καινούριο σχολικοί χώροι. Χρειάζονται νέα και σύγχρονα σχολικά κτίρια. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα για δημιουργία νέων μονάδων. Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο που χρειάζεται την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να λειτουργήσει άψογα», κατέληξε.: