Ιωάννινα: Σε φάση υλοποίησης το έργo των 36,2 εκατ ευρώ της ΔΕΥΑΙ

Μετά τη φάση του σχεδιασμού, της ισχυρής πολιτικής και τεχνοκρατικής διεκδίκησης της χρηματοδότησης που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκρισή της, έφτασε η ώρα της υλοποίησης του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, ενός έργου ορόσημο για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού για το  έργο με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων ΔΕ Ιωαννίνων», που αποτελεί μέρος του συνολικού έργου της ΔΕΥΑΙ, στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων και η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού.

Με την απόφαση αυτή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή σύμβασης για ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τη λίμνη Παμβώτιδα, τον ποταμό Καλαμά, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Ιωαννιτών με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

«Ολοκληρώνουμε σε ένα από τα πιο σημαντικά και κοστοβόρα προβλήματα καθημερινότητας, που δεν είναι άλλο από την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ αποτελεί μια ουσιαστική ανταπόδοση με έργα κι όχι με λόγια της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι γιαννιώτες στη Δημοτική Αρχή. Μιλάμε για μια παρέμβαση ορόσημο για την πόλη κι ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας και γι’ αυτό την έθεσα και στις δύο συναντήσεις μου στα Γιάννενα με τον Πρωθυπουργό. Σήμερα ξεκινάει η πρώτη φάση του έργου με το δίκτυο αποχέτευσης ενώ είμαστε πολύ κοντά, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο να έχουμε ανάλογες εξελίξεις και σε ότι αφορά την επέκταση – αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού.

Με το έργο αυτό ουσιαστικά θωρακίζουμε τη Λίμνη μας αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο», δήλωσε ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας. Το έργο Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό έργο της ΔΕΥΑΙ περιλαμβάνει: i) την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάζοντας μια νέα μονάδα προεπεξεργασίας, νέα μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέα μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης , (μεταερισμός , UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης) ii) την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού iii) την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km.