Ιωάννινα: Το Κάστρο μετατρέπεται σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού

Το Κάστρο αλλάζει και εξελίσσεται σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού. Το έργο διασύνδεσης, ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων που εξελίχθηκε στην πλατεία Γλυκήδων και σε αρκετούς δρόμους ήδη είναι στην διάθεση των πολιτών και κερδίζει τις εντυπώσεις ντόπιων και επισκεπτών.

Τα έργα επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος με κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας και η Αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή η οποία έκανε και την παρουσίαση τους.

«Το Κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη. Είναι εδώ όπου η ιστορία συναντάται με το παρόν και παράλληλα με τα μνημεία του κουβαλά την πολυπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων. Το Κάστρο λοιπόν αλλάζει. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και άριστης συνεργασίας του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί όταν οι φορείς και οι άνθρωποι ενώνουν δυνάμεις τότε τα αδύνατα γίνονται δυνατά» ανέφερε η κ. Κωτσαντή.

Η προγραμματική σύμβαση που άνοιξε τον δρόμο για τα έργα και τη μετατροπή του Κάστρου σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού, υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Υπουργείου Πολιτισμού τον Φεβρουάριο του 2020.

Η διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο ήταν ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκαν με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σκοπός της παρέμβασης που ολοκληρώνεται είναι η ανάδειξη της Βορειοδυτικής Ακρόπολης του Κάστρου με την αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Γλυκήδων, που παρά τη σημαντικότητά της, παρουσίαζε εδώ και δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης.

Επίσης, επιτυγχάνεται η λειτουργική ολοκλήρωση της σύνδεσης του χώρου παρέμβασης, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής-ιστορικής διαδρομής, τόσο με το Ιτς Καλέ και άλλα ιστορικά σημεία του Κάστρου, όσο και την παραλίμνια περιοχή.

Σημειώνεται ότι σε όλη την περιοχή παρέμβασης έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και απομένει η σύνδεση τους από τον ΔΕΔΔΗΕ και η απομάκρυνση των στύλων.

Στο πλαίσιο της ίδιας προγραμματικής σύμβασης εξελίσσεται στο χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών.

Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού χαρακτηρισμένο ως μνημείο με Προεδρικό Διάταγμα του 1925 είναι από τα πρωιμότερα σωζόμενα μνημεία εντός του Κάστρο και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και το συγκρότημα του Μεντρεσσέ.

Με τις εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασης θα καταστεί επισκέψιμο μνημείο πλήρως ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή και το πάρκο πολιτισμού.

Πέρα από τις παρεμβάσεις αυτές, είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα προσβασιμότητας ύψους 1,5  εκατομμυρίων κάτι που επιτεύχθηκε και πάλι σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κύρια προτεραιότητα του έργου είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας επισκεπτών κάθε ηλικίας και κατάστασης, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των ανθρώπων με αναπηρίες.

Οι διαδρομές αυτές, ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της ακρόπολης θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επισκεπτών και ειδικά την πρόσβαση των ΑμεΑ, σε όλους τους χώρους και τα μνημεία του κάστρου.

 

«Για την δημοτική μας αρχή τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Θα είμαστε στο πλευρό της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να υλοποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο για το Κάστρο και δίπλα στους κατοίκους για την επίλυση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν» υπογράμμισε η κ. Κωτσαντή.