Ιωάννινα: Το κέντρο και η πλατεία αλλάζουν-Πρόταση 5,2 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Τρίτσης»

Με μία ολοκληρωμένη παρέμβαση απαντά η Δημοτική Αρχή στην τεράστια ανάγκη για μία σύγχρονη πλατεία αλλά και για συνολική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ είναι δηλαδή κατά τέσσερα εκατομμύρια υψηλότερος από τον προγραμματισμό για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας που είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος αξιοποίησε τα σχέδια που είχαν βραβευθεί μετά τον πανελλήνιο διαγωνισμό και την προεργασία που είχε γίνει κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και παράλληλα προχώρησε σε συνεργασία με τους μελετητές και τις υπηρεσίες του σε μία σειρά διαφοροποιήσεων και συμπληρώσεων που εγγυώνται την αισθητική αναβάθμιση και λειτουργικότητα της πλατείας και του κέντρου της πόλης.
Στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης που έγινε επιλύονται κυκλοφοριακά προβλήματα με την κατασκευή κόμβου, εμπλουτίζεται το πράσινο και το στοιχείο του νερού, ενοποιείται ο χώρος της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία μελλοντική ενοποίηση όλων των χώρων του κέντρου.
Η πρόταση όπως εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή υποβάλλεται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Πύρρου χωρίζονται σε πέντε ενότητες:
Α. Στις κύριες εργασίες ανάπλασης, που αναφέρονται στην ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου παρκινγκ στην προέκταση της οδού Πυρσινέλλα.
Β. Στην κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.
Γ. Στην ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ.
Δ. Στην κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της
Ε. Στις εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.
ΣΤ. Στις εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.
Ο χώρος στο κέντρο της πόλης πλακοστρώνεται με κυβόλιθο γκρι χρώματος, οι φυτεύσεις και το πράσινο ενισχύονται ενώ αναδεικνύονται όλοι οι χώροι με τους ιδιαίτερους φωτισμούς που θα τοποθετηθούν.
Κυρίαρχο στοιχείο είναι η υδάτινη επιφάνεια που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί τόσο ως στοιχείο βιωματικής προσέγγισης αλλά και ως διακοσμητικό στοιχείο.
«Με την έγκριση της μελέτης και την υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια και απαντά στις ανάγκες της σημερινής εποχής αλλά και των επόμενων ετών» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μία συνολική λύση για την πλατεία και το κέντρο της πόλης κρίνοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη από την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Είχαμε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της μελέτης για την ανάπλαση. Σεβαστήκαμε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Συνεργαστήκαμε με τους μελετητές ώστε να γίνουν προσαρμογές απαραίτητες με βάση και τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα και πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα η πλατεία της πόλης θα είναι αντάξια της ιστορίας της ενώ θα υπάρχουν όλα τα περιθώρια ώστε μελλοντικά να ενοποιηθούν όλοι οι χώροι του κέντρου», σημείωσε ο Δήμαρχος.