Ιωάννινα: Το Πνευματικό Κέντρο μετατρέπεται σε σύγχρονο χώρο πολιτισμού και τέχνης

Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου όπως το γνωρίσαμε στην πορεία των ετών αυτών, ήρθε η ώρα για μία πλήρη, ριζική και ουσιαστική αναβάθμισή του.

Αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το Πνευματικό Κέντρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και η Πρόεδρός του και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Ακονίδου μαζί με κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Στις εργασίες που εξελίσσονται αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε, το έργο για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου αλλά και του παλιού δημαρχείου Ιωαννίνων είναι ενταγμένο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,6 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Το συνολικό έργο αποτελείται από ένα σύνολο παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν ότι τα κτίρια θα λειτουργήσουν με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους των κτιρίων.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού & Μουσικής και θα φιλοξενεί το Δημοτικό Ωδείο, την Συμφωνική Ορχήστρα, έναν Σύγχρονο Εκθεσιακό Χώρο και έναν πολυχρηστικό Χώρο Εκδηλώσεων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ενεργειακού χαρακτήρα στο κτίριο (Κέλυφος σε μεγάλο τμήμα του κτιρίου και αποκατάσταση όψεων, εγκατάσταση σκιάστρων στα ανοίγματα Νότιου προσανατολισμού, εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 32KW, ολοκλήρωση της υποδομής κλιματισμού & αερισμού).

Παράλληλα γίνεται υγρομόνωση και θερμομόνωση καθώς και οι αναγκαίες βελτιώσεις στο κτίριο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου:

  • Ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑΜΕΑ
  • Εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται
  • Δημιουργία διαδρομών ΑΜΕΑ με πρόσβαση σε κάθε χώρο του κτιρίου
  • Ενοποίηση των χώρων του ημιώροφου (εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου)
  • Μετατροπή του χώρου του Studio ηχογραφήσεων σε χώρο που θα φιλοξενήσει τις πρόβες τόσο της Συμφωνικής όσο και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας
  • Ολοκλήρωση της υποδομής της Σκηνής της Αίθουσας Β. Πυρσινέλας
  • Μετατροπή των Γραφείων Διοίκησης σε αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων
  • Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου του φουαγιέ ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (νυν ΩΔΕΙΟ)

Οι παρεμβάσεις στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου είναι συνδυαστικές με αυτές στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώνοντας τον στόχο της μετατροπής του μεν πρώτου σε κτίριο διοίκησης και του δευτέρου σε αμιγές πολιτιστικό κτίριο (Κέντρο Πολιτισμού και Μουσικής).

«Το έργο αλλάζει το πολιτιστικό τοπίο στα Ιωάννινα και δημιουργεί ένα πραγματικό Πνευματικό Κέντρο αντάξιο της πόλης για τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.