Ιωάννινα: 2 εκατ. ευρώ για υποδομές και κοινόχρηστους χώρους στη Νέα Ζώη

Πρόταση με τίτλο «Αναβάθμιση οδικού δικτύου και βελτίωση συνθηκών διαβίωσης περιοχής Νέας Ζωής Ιωαννίνων» στη Δράση του Υπουργείο Εσωτερικών «Ανάπτυξη, αντικατάσταση ή/και επέκταση δικτύων υποδομής για τη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων (Ρομά)» ύψους 2 εκ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει ο δήμος Ιωαννιτών, μετά από απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε σήμερα το πρωί στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου.
Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και πρόεδρος της Επιτροπής, Θωμάς Γιωτίτσας, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας για τη χρηματοδότηση της πράξης μέχρι του ποσού των 1,75 εκ. ευρώ, με το δήμο να καλύπτει με ίδιους πόρους τις υπόλοιπες 250.000 ευρώ.
Τα προβλήματα
Η περιοχή που χωροθετείται η παρέμβαση βρίσκεται εντός της Νέας Ζωής, όπου είναι εγκατεστημένος πληθυσμός Ρομά.
Τα προβλήματα του οδικού δικτύου, αλλά και εν γένει της περιοχής επικεντρώνονται στα εξής:
– Αδιάνοικτοι και αδιαμόρφωτοι δρόμοι .
– Οδικό δίκτυο με φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά, όπου δεν δύναται να χωροθετηθούν πεζή διαδρομή και οδοφωτισμός
– Αδιαμόρφωτοι οδοί διαστρωμένοι με αυτούσιο αμμοχάλικο, όπου σε συνδυασμό με τις έντονες κλίσεις, δημιουργούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την οδική ασφάλεια
– Απουσία εκτεταμένου δικτύου οδοφωτισμού, με συνέπεια την δημιουργία
«σκοτεινών» περιοχών όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια
– Απουσία δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων, με συνέπεια δημιουργία
πλημμυρικών φαινομένων, κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
Οι παρεμβάσεις
Με την προτεινόμενη παρέμβαση διανοίγεται και διαμορφώνεται πλήρως το οδικό δίκτυο της περιοχής, όπου διαμένει η κοινότητα Ρομά.
Ειδικότερα προβλέπεται η αναβάθμιση οδικού δικτύου, μήκους 1,5 χλμ, και περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:
– Κατασκευή οδοστρωσίας, ήτοι υπόβαση και βάση ελάχιστου πάχους 10εκ
– Κατασκευή διπλής ασφαλτικής στρώσης, όπου η επιφανειακή στρώση θα είναι κατάλληλη για αστική χρήση
– Κατασκευή τεχνικών στοιχείων της οδού (κράπεδα, πλακοστρώσεις κλπ)
Επιπροσθέτως προβλέπεται η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο οδικό δίκτυο της περιοχής της κοινότητας, το οποίο κατασκευάζεται με σύγχρονα υλικά από πολυαιθυλένιο, με συνεπεία την μεγαλύτερη απόδοση, την καλύτερη λειτουργία του και την σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παρεμβάσεων.
Η πρόταση μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων εμβαδού περίπου 3 στρεμμάτων. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει:
– Την εγκατάσταση χλοοτάπητα
– Την φύτευση θάμνων και δέντρων
– Την εγκατάσταση αστικής επίπλωσης (καθιστικά, παγκάκια κλπ)
– Την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος άρδευσης.
Τέλος στο σύνολο του οδικού δικτύου, που περιλαμβάνεται στην παρούσα πρόταση κατασκευάζεται οδοφωτισμός με σύγχρονα φωτιστικά LΕD, προκειμένου να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό φωτιστικό αποτέλεσμα με το μικρότερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έμφαση στις γειτονιές
Σε δηλώσεις του ο κ. Γιωτίτσας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είχαμε δεσμευτεί ότι ως δημοτική αρχή θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση των υποδομών και των γειτονιών της πόλης διότι ο δήμος δεν είναι μόνο το κέντρο. Έτσι πέρα από τις παρεμβάσεις τις οποίες σχεδιάζουμε στους κοινόχρηστους χώρους όπως στο πάρκο Κουραμπά δίνουμε πραγματικά μεγάλη έμφαση και στις γειτονιές. Αυτή είναι μία πρώτη παρέμβαση την οποία κάνουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί βρήκαμε μία χρηματοδότηση η οποία δεν υπήρχε παλιότερα και καταφέραμε να τρέξουμε τις διαδικασίες γιατί η πρόσκληση ήταν ανοιχτή από τις αρχές του 2023, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι από την μεριά του δήμου. Το ποσό της χρηματοδότησης είναι πάρα πολύ μεγάλο και θεωρούμε ότι μια περιοχή με πολύ μεγάλες ανάγκες θα αναβαθμιστεί πλήρως. Είμαστε σίγουροι ότι θα προκύψουν κι άλλες τέτοιες χρηματοδοτήσεις και γι’ αυτό ετοιμάζουμε ήδη μία πρόταση για την περιοχή του Βοτανικού που επίσης θα αφορά κοινόχρηστους χώρους. Στόχος μας είναι να μην χαθεί κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για το δήμο, ειδικά σε ότι αφορά την αναβάθμιση των υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων, όπως πάρκα και πλατείες τα οποία έχουν τόσο ανάγκη οι πολίτες».