Κάλυψη εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία της Αιγύπτου

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπης Τζούφη με φορείς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αίγυπτο.

 

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής εκ μέρους της Αχιλλοπουλείου Σχολής, ο Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής Καΐρου Νικόλας Βαδής και εκπρόσωποι των ελληνικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, ο υπεύθυνος των Εκπαιδευτηρίων π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης και ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ στην Αθήνα Εδμόνδος Κασιμάτης. Επιπλέον, παρόντες στη συνάντηση ήταν η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρ. Μαριέττα Κουμαριανού, καθώς και ο Πρέσβης Χρήστος Δημητρίου, εκ μέρους του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ.

 

Κατά τη διάρκεια του γόνιμου διαλόγου, η Υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων. Κορυφαία θέση στην ημερήσια ατζέντα κατέλαβε η επίσπευση των διαδικασιών για την προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να αποσπαστούν στα σχολεία του εξωτερικού.

 

Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε θερμά την Υφυπουργό για το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε η έγκριση των παρατάσεων των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις έναρξη της λειτουργίας των ελληνικών εκπαιδευτηρίων στη Χώρα του Νείλου.

 

Η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών οφείλονταν στο χρονοβόρο χαρακτήρα των προβλεπόμενων νομικών διαδικασιών και περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίσπευσή τους. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν την σύσκεψη, είχε υπογραφεί η παράταση της απόσπασης 9 εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου.

 

Η Υφυπουργός έθιξε επίσης το πολύ σοβαρό θέμα της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των σχολείων του εξωτερικού. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ έχουν ενημερωθεί για τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία του εξωτερικού, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η δημοσίευση της δεύτερης προκήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος απόσπασης εκπαιδευτικών.

 

Αναλύοντας ενδεικτικά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία για την άρση των αντικινήτρων απόσπασης, αναφέρθηκε η πρόσφατη νομοθέτηση για τη διατήρηση της οργανικής θέσης των αποσπασμένων, καθώς και η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για τα επιμίσθια των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.