Κάστρο: «Κλειστόν» …χωρίς πειστικούς λόγους

Οι στοές του κάστρου δίπλα στην κεντρική πύλη, παρότι έχουν ανακαινιστεί καιρό τώρα, παραμένουν κλειστές για το κοινό. Έχει αφαιρεθεί μάλιστα και η πινακίδα που έγραφε τις ώρες λειτουργίας. Γιατί άραγε; Δεν υπάρχει ένας υπάλληλος να κρατάει τις στοές κάποιες ώρες την ημέρα ανοικτές; Πολύς κόσμος, απ’ αλλού φερμένος,  θέλει να τις επισκεφθεί και φεύγει απογοητευμένος.

 

Ακατανόητο μοιάζει επίσης το ότι δεν δίνονται στο κοινό προς επίσκεψη και οι στοές στο Ιτς Καλέ. Δεν φαίνεται να χρειάζεται και κάτι σπουδαίο, πέρα από ένα καλό καθάρισμα. Για να μην πούμε για την πυριτιδαποθήκη ή τις κατακόμβες κάτω από το Ασλάν τζαμί  που παραμένουν ερμητικά κλειστές για το κοινό.

 

Επίσης, η πρόσβαση στο Δημοτικό Μουσείο από τη μεριά της λίμνης παραμένει κλειστή και απαγορευμένη. Πόσος κόσμος αλήθεια θα ανέβαινε στις δύο ακροπόλεις από τη μεριά της λίμνης; Πάρα πολύς, σίγουρα…

 

Ακόμη και οι επάλξεις του κάστρου που θα μπορούσαν να αποτελούν μια διαφορετική, συναρπαστική εμπειρία στο να μπορεί να τις περπατήσει κανείς, παραμένουν κι αυτές απαγορευμένες για το κοινό παρότι έχουν τοποθετηθεί και μεταλλικοί διάδρομοι.

 

Μήπως οι αρμόδιοι φορείς δεν θέλουν να πολυενοχλούνται από τον κόσμο που ενδιαφέρεται να δει κάτι καινούριο ή έχουμε επαναπαυτεί στο εύκολο και βολικό; Είναι σαν να ναρκοθετούμε οι ίδιοι το μέλλον μας…