Κίνημα «δεν κληρονομώ»: Σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία για να αποποιηθούν κληρονομιές

Μετά το κίνημα «δεν πληρώνω», έρχται το κίνημα «δεν κληρονομώ»…  Ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας και τα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, σε συνδυασμό με την ολοένα και περισσότερο επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οδήγησαν σε εκρηκτική αύξηση στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς.

Και ενώ πριν μερικά χρόνια οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν ελάχιστες, πλέον οι κληρονόμοι «στριμώχνονται» στα Ειρηνοδικεία της χώρας προκειμένου να κάνουν την αίτηση με την οποία θα… ξεφορτώνονται κληρονομιές.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ελεύθερου Τύπου», στα Ειρηνοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο 10μηνο του 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιάς άγγιξαν τις 9.593 και 5.053 αντίστοιχα. Κάθε μέρα μάλιστα κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία περίπου 50 αιτήσεις.

Φέτος, σε όλη τη χώρα οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50.000 από 45.627 το 2015, και μόλις 29.200 το 2013.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συμολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Ρούσκας χτυπά το καμπανάκι καθώς όπως λέει τα χιλιάδες ακίνητα που δεν αποδέχονται οι κληρονόμοι θα καταλήξουν στα χέρια παντός υπευθύνου καθώς το Δημόσιο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες δομές προκειμένου να ελέγξει διεξοδικά την κάθε περίπτωση αποποίησης.

imerisia.gr