Και οι καταθέσεις στο περιουσιολόγιο – «Παράθυρο» για νέο φόρο

Απαντήσεις για το περιουσιολόγιο και τι θα περιλαμβάνεται σ’ αυτό δίνει η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου με αφορμή δημοσιεύματα των ΜΜΕ .

Σύμφωνα με τη νέα απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αυτό το «κατ’ αρχήν» πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η καταγραφή του συνόλου της περιουσίας και για φορολογικούς σκοπούς. Οπως π.χ. την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση ενός φόρου περιουσίας.

Οπως τονίζεται στην απάντηση:

  • Η απάντηση δόθηκε, ως προσήκει, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το ν. 3842/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4141/2013, ο οποίος προβλέπει ότι στο περιουσιολόγιο «δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α΄ 317) και του ν. 27/1975 (Α΄ 77)».
  • Οι πληροφορίες για τις καταθέσεις και άλλα επενδυτικά προϊόντα που κατέχουν οι φορολογούμενοι είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές.
  • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων.
  • Για το σκοπό αυτό θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα ο ν. 3842/2010.
  • Το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
  • Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.