Καταγγελία των Paguristas

Με μεγάλη μας λύπη, είμαστε σήμερα στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να προχωρήσουμε σε δημόσια καταγγελία της στάσης της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών απέναντί μας ως διοργανωτές εκδήλωσης, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν προς ενίσχυση των δράσεών της.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης και αντιμετωπίζοντας μια πρωτοφανή και ανεξήγητη σε εμάς απαξιωτική συμπεριφορά, αναγκαζόμαστε σήμερα να κάνουμε κοινωνούς της καταγγελίας μας το σύνολο της γιαννιώτικης κοινωνίας και ειδικά όσους στήριξαν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για την οργάνωση μαθημάτων κινητικότητας και προσανατολισμού (λευκού μπαστουνιού) στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η «συνεργασία» μας με την Περιφερειακή Ένωση Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μας ως Ανοικτή Εθελοντική Ομάδα «Paguristas» και «Ωδείο Nέες Τέχνες Ars Nova» με επικεφαλής μουσικό τον κ. Δημήτρη Υφαντή να οργανώσουμε μια συναυλία, προσφέροντας τα έσοδα για την εκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα όρασης της περιοχής. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022 και με τη βοήθεια των συμπολιτών συγκεντρώθηκε το χρηματικό ποσό των 1.790 ευρώ, που προσφέρθηκε στην τοπική ένωση τυφλών για την εκπαίδευση λευκού μπαστουνιού.

Καλή τη πίστει και πληροφορούμενοι ότι η εκπαίδευση έγινε, δεν είχαμε μπει σε διαδικασία να ζητήσουμε παραστατικά και αποδείξεις ότι τα χρήματά όντως διατέθηκαν εκεί. Ωστόσο, στις 26 Ιουνίου 2024 βλέπουμε στο facebook μιας ανάρτηση της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, με την οποία ευχαριστούσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών σε σχέση με την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου μαθημάτων κινητικότητας και προσανατολισμού (λευκού μπαστουνιού) στην πόλη των Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι υλοποιήθηκε με την αμέριστη και συνεχή στήριξη της Κεντρικής διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, και της υπηρεσίας Κινητικότητας Προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης.

Αρχικά πιστέψαμε πως πρόκειται για κάποια παρανόηση ή παράλειψη εκ μέρους του συντάκτη της ανάρτησης και σπεύσαμε να εκφράσουμε –μέσω σχολίου- την έντονη  δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας, για το γεγονός ότι δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο ότι τα εν λόγω μαθήματα πραγματοποιήθηκαν χάρη και στα χρήματα, τα οποία συγκεντρώσαμε στη συναυλία. Ωστόσο, αντί απάντησης, είδαμε το σχόλιο να διαγράφεται, όπως και άλλα που ακολούθησαν, ενώ καμία απάντηση δεν υπήρξε και σε επιστολή στις 28 Ιουνίου με την οποία ζητούσαμε εξηγήσεις.

Το ερώτημα, που πλέον τίθεται και δημόσια από την πλευρά μας, είναι ότι, αφού το κόστος των μαθημάτων «λευκού μπαστουνιού» καλύφθηκε από την κεντρική διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, προς την οποία εκφράζονται ευχαριστίες, με ποιον τρόπο αξιοποιήθηκαν  τα 1.790 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν από τη συναυλία.

Και από τη στιγμή που δε διατέθηκαν για τον σκοπό που συγκεντρώθηκαν, είναι απαίτησή μας να έχουμε λόγο και άποψη στο σε ποιες ανάγκες θα διατεθούν. Γιατί οι πολίτες κλήθηκαν να συνεισφέρουν για έναν συγκεκριμένο σκοπό, δείχνοντας την ευαισθησία τους, και όχι γενικά και αόριστα.

Σε εποχές που, δυστυχώς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις, που διάφοροι, εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση προσφοράς και τα αισθήματα αλληλεγγύης συμπολιτών μας, εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να μπούμε στο ίδιο κάδρο. Και γι’ αυτό τον λόγο δημοσιοποιούμε  τα γεγονότα ως έχουν και ζητάμε καθαρές απαντήσεις στο όνομα του κάθε πολίτη που συνεισέφερε οικονομικά για να γίνουν τα μαθήματα «λευκού μπαστουνιού». Ελπίζουμε να τις πάρουμε και να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.