«Κούρεμα» έως και 50% του κεφαλαίου για τα χρέη σε εφορία και Ταμεία

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, για πρώτη φορά έρχεται «κούρεμα» εως και 50% του αρχικού κεφαλαίου για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία, με τους δανειστές τελικά να αποδέχονται να μείνουν εκτός ο ΦΠΑ ο ΦΜΥ, μονο όμως ως προς το κεφάλαιο, αφού οι προσαυξήσεις και σε αυτούς τους φόρους θα μπορούν να αναδιαρθωθούν.
Την λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες ενώ το ποσοστό διαγραφής θα ισχύει και για τους εγγυητές των δανείων. Κλείδωσαν και οι προυπόθεσεις για το πότε μια επιχειρήση θεωρείται βιώσιμη. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία χρόνια θετικό αποτέλεσμα ή για τις μικρές επιχειρήσεις να εμφανίζουν περισσότερα έσοδα από έξοδα και η εξέταση της ρύθμισης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η ρύθμιση θα συναποφασίζεται στο τραπέζι του Μεσολαβητή ύστερα από διαπραγμετεύσεις με όλους τους πιστωτές (Δημόσιο/ Ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και τους εκπρόσωπους εργαζομένων και προμηθευτών. Με συμφωνία μεταξυ οφειλέτη και πιστωτών στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα επικυρώνεται απο δικαστή. Τι δεν εχει «κλειδώσει» ακόμη; Το τι θα γίνει με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία (θα διευκρινιστεί τον Ιανουάριο).
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει ρύθμιση εως 120 δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο (για χρέη μέχρι 2 εκατ.) ή 180 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές και η ελάχιστη δόση να είναι 50 ευρώ το μήνα. Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις διαδοχικές ή πέντε συνολικά δόσεις, τότε οι πιστωτές μπορούν να ζητήσουν ακύρωση της συμφωνίας και αναβίωση των χρεών. Με την ίδια ρύθμιση, ανοίγει δίχτυ προστασίας όσων βάλουν υπογραφες για τα κόκκινα δάνεια, καθώς τα τραπεζικά στελέχη θα προχωρούν σε διαγραφές δανείων χωρίς να αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

www.dikaiologitika.gr