Κρίση στον Κόλπο: Φόβοι για αυξήσεις-φωτιά σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης

Αυξήσεις – φωτιά σε καύσιμα φοβούνται εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.
ADVERTISING

Και μπορεί μεν η Σ. Αραβία να διαβεβαίωνε την Κυριακή ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο πάνω από 10% , σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Αυτή η κατάσταση εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ντόμινο αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και φυσικού αερίου στη χώρα μας, με τους βενζινοπώλες να εκφράζουν φόβους ότι αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει ή και ξεπεράσει τα 70 δολάρια, οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, θα είναι μεγάλες.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Σ.Α.Π.Ε.Κ.) Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι σε τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 15% (από μέσα Οκτωβρίου) στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και περίπου 10% στην τιμή της; βενζίνης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η τιμή της βενζίνης θα ανέλθει από 1,60 ευρώ/λίτρο που είναι σήμερα θα «εκτοξευτεί» στο 1,70 ευρώ/λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1,20 στις νησιωτικές θα φτάσει το 1,15 ευρώ, ενώ για τα νησιά να «φτάσει ακόμη και στο 1,40 ευρώ.

Την ίδια ώρα, δύο πηγές που είχαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις οι οποίες έκαναν λόγο για εβδομάδες.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/i-entasi-kolpo-fernei-ayxiseis-fotia-se-benzini-petrelaio