Κτηματολόγιο: Τα επόμενα βήματα -Οι παρατάσεις και τα πρόστιμα

Σιωπηρή παράταση 15 ή και 20 ημερών σε όλες τις περιοχές στις οποίες εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο θα δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αλλά μετά από αυτήν την περίοδο χάριτος, θα ακολουθήσει το …μαστίγιο.  Στόχος  είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες να δηλώσουν τις περιουσίες τους. Παράλληλα, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν διευκολύνσεις για την καταγραφή των ανεντόπιστων ακινήτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρώτη σιωπηρή παράταση θα δοθεί σε όσες περιοχές εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Πρόκειται για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και  Πιερίας,  τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας , Άρτας και Λευκάδας, όπως και στους Καλλικρατικούς Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, Λαρισαίων και Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Επίσης, αφορά τις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης και Ισθμίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες «άτυπες» παρατάσεις και στα υπόλοιπα προγράμματα κτηματογράφησης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να δηλώσουν τα δικαιώματά τους επί ακινήτων. Όμως, μετά θα έρθουν οι κυρώσεις. Όπως σημειώνει πηγή του υπουργείου, θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται στη νομοθεσία περί των εκπρόθεσμων δηλώσεων αλλά ποτέ δεν είχαν εφαρμοστεί. Αναφέρει πάντως, ότι τα πρόστιμα  δεν θα είναι εξοντωτικά ωστόσο πρέπει να επιβληθούν για να αποφευχθεί μια αποτυχία του προγράμματος. Το σκεπτικό είναι να επιβάλλονται ανάλογα με τον χρόνο της καθυστέρησης.

Οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα – ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας – αφορούν την αδυναμία εντοπισμού ακινήτων, πρόβλημα που αναδείχθηκε κατά την τελευταία γενιά κτηματογράφησης σε αγροτικές περιοχές. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αυξηθεί οι δηλώσεις στα προγράμματα κτηματογράφησης, αλλά οι ρυθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί και πρέπει να επιταχυνθούν.

Τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει και μέτρα τα οποία αφορούν τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) καθώς και τη λειτουργία της Τράπεζας Γης.

aftodioikisi.gr