Κυριακές στο πανί: “Ηρέμησε”, του Φ. Μπρούνι

Κυριακές στο πανί: Κύκλος – Παράθυρο στον Κόσμο, Ιταλία

Ηρέμησε! (Scialla! Stai Sereno!), 2011, 95’

Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μπρούνι

Πρωταγωνιστούν:  Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, Φιλίππο Σικιτάνο, Μπόρμπορα Μπομπούλοβα

 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημ. Χατζής”

Ώρα 20,30 – Είσοδος Ελεύθερη

 

Οι “Κυριακές στο Πανί” σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών συνεχίζουν τις προβολές ταινιών από  το σύγχρονο Ιταλικό κινηματογράφο με την κωμωδία “Ηρέμησε!” του Φραντσέσκο Μπρούνι, αυτή την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” με ελεύθερη είσοδο.

Ο Μπρούνο είναι ένας καθηγητής και συγγραφέας που έχει πάρει την κάτω βόλτα. Βγάζει τα προς το ζην με ιδιαίτερα μαθήματα και βοηθώντας την πορνοστάρ Τίνα να γράψει την αυτοβιογραφία της. Μεταξύ των μαθητών του είναι και ο νεαρός Λούκα, ένα παιδί έξυπνο αλλά και υπερβολικά ατίθασο. Η μητέρα του θα χρειαστεί να φύγει για έξι μήνες λόγω δουλειάς στην Αφρική και αναθέτει στον Μπρούνο την επιμέλεια του παιδιού της ενημερώνοντας τον ότι είναι ο γιος του! Μπρούνο και Λούκα, ο καθένας με τις δικές του ιδιοτροπίες, θα πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν και να συμβιώνουν διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο σμιλευμένο από τη μέχρι τώρα ανεμελιά τους αλλά και το χάσμα γενεών μεταξύ τους.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος στη σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μπρούνι είναι ένας από τους καλύτερους σεναριογράφους της γενιάς του έχοντας γράψει τις περισσότερες ιστορίες των ταινιών του Πάολο Βιρτσί, του Μίμο Καλοπρέστι καθώς και επεισόδια της γνωστής και στην Ελλάδα τηλεοπτικής σειράς “Ο Επιθεωρητής Μονταλμπάνο”. Στο “Ηρέμησε” επιχειρεί να γεφυρώσει ένα χάσμα (ή και περισσότερα) καθώς συγκρούονται πολλές πτυχές των χαρακτήρων του. Το νέο απέναντι στο παλιό, ο μαθητής απέναντι στον καθηγητή, ο γιος απέναντι στον πατέρα σε μία ακόμη ενδοσκόπηση της μοντέρνας πια ιταλικής οικογένειας, όπως εκείνη έχει εξελιχθεί σήμερα σε αντίθεση με όσα έχουμε ήδη δει στις περασμένες “Κυριακές στο πανί” που είχαν ως επίκεντρο το παρελθόν.

Το δίδυμο Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο (“Η Αιωνιότητα και μια μέρα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου) και Φιλίπο Σικιτάνο ερμηνεύουν απολαυστικά τους ρόλους πατέρα και γιου αντίστοιχα.