Κ. Μπάρκας: Ερώτηση για τις συντάξεις χηρείας

Την καθυστέρηση καταβολής συντάξεων χηρείας, παρά την ευρύτερη πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυση του Ε.Φ.Κ.Α. στο χώρο της δημόσιας ασφάλισης, έφερε στο προσκήνιο ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, με Ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Την Ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη πενήντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι δύο χρόνια μετά την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας» της γραφειοκρατίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «Ο Ε.Φ.Κ.Α. αποτέλεσε όχι μόνο μια τυπική ενοποίηση ταμείων, αλλά και συνολικά ένα ορόσημο, μια διαφορετική αντίληψη στο χώρο της δημόσιας ασφάλισης» και προσθέτουν « Όμως, ως προς τα διαδικαστικά, η σταδιακή μετατροπή και ενοποίηση των προηγούμενων ταμείων, φαίνεται να έχουν πλήξει τόσο την ταχύτητα στην χορήγηση των συντάξεων θανάτου όσο και την εν γένει δυνατότητα των δικαιούχων να ενημερώνονται πλήρως ανά πάσα στιγμή για την πορεία και τα στάδια στα οποία βρίσκεται η αίτησή τους, τη διασταύρωση των στοιχείων για τυχόν ασφαλιστικές τους οφειλές, τον τρόπο και το ποσό με το οποίο δύνανται να προχωρήσουν σε διακανονισμό, τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και το ποσό των κρατήσεων που προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων».

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυση του Ε.Φ.Κ.Α. ως προς το στήσιμο των μηχανογραφικών συστημάτων όλων των τέως Φ.Κ.Α., από την επικοινωνία με τους πολίτες προκύπτει ότι, το μεγάλο κομμάτι των δικαιούχων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι ασφαλισμένοι του πρώην Ο.Γ.Α.»  σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτούν την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: πρώτον, πού οφείλεται η ολιγωρία στην πλήρη ενημέρωση αλλά και την ικανοποίηση του δικαιώματος που έχουν ήδη θεμελιώσει οι εν λόγω ασφαλισμένοι και δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν τη χορήγηση συντάξεων χηρείας.