Μέτρα και έλεγχοι για την αλιεία στην Παμβώτιδα

Ένας ακόμη μηχανισμός προστασίας της λίμνης δημιουργείται σε συνεργασία του Δήμου με τον Φορέα Διαχείρισης και άλλες υπηρεσίες.

Σκοπός αυτή την φορά όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας και ο Πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος είναι η ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με την αλιεία.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή αποτελούν οι καθημερινές σχεδόν αναφορές που γίνονται για επικίνδυνους τρόπους ψαρέματος στη λίμνη και για άναρχη αλιεία.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας στην τελευταία συνάντηση εργασίας όλων των εμπλεκομένων έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των πρωτοβουλιών που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

Ήδη, όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί τρεις μηχανισμοί προστασίας της λίμνης:

– Οι πράσινες περιπολίες για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  ζωικών και στερεών αποβλήτων  τα οποία καταλήγουν στην λίμνη. Εκτός από την Ελληνική Αστυνομία την Δημοτική Αστυνομία και τους Φύλακες του Φορέα θα υπάρξει και η συνδρομή της θηροφυλακής. «Κάνω έκκληση σε όποιον συμπολίτη μας έχει ζωικά απόβλητα ή στερεά απόβλητα και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μόνος  να ζητήσει την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου (2651075555). Βάζουμε τέλος στην άναρχη εναπόθεση», ανέφερε ο κ. Βλέτσας.

– Ο μηχανισμός ελέγχου που έχει δημιουργηθεί με την συνεργασία της  ΔΕΥΑΙ. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο 2651054500 για περιπτώσεις ρίψεις λυμάτων  στα όμβρια ύδατα.

– Η καθημερινή παρουσία συνεργείου καθαριότητας και ευπρεπισμού στο παραλίμνιο μέτωπο.

Σε αυτούς προστίθεται πλέον και ο μηχανισμός που θα ρυθμίσει τα θέματα αλιείας.

Τα βήματα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Βλέτσας είναι τα ακόλουθα:

-Αυστηρή επιτήρηση για το διάστημα απαγόρευσης της αλιείας στη λίμνη με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης. Ενημέρωση για την απαγόρευση του ψαρέματος και εντός της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Κατσικά.

-Τακτικές πλωτές περιπολίες με το σκάφος του Φορέα.

-Συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς καθώς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με κανόνες το επιθυμούν και οι ίδιοι.

«Είναι η πρώτη φορά που αγγίζουμε αυτό το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα. Ξεκινάμε να βάζουμε κανόνες και να τους  εφαρμόζουμε. Μειονέκτημα στην προσπάθεια μας ότι απουσιάζει αυτή την στιγμή μία διαχειριστική μελέτη η οποία θα μας δείχνει διάφορους  δείκτες για τις αντοχές τις λίμνης Παμβώτιδας.  Ο Φορέας ετοιμάζει μια μελέτη για την φέρουσα ικανότητα της Λίμνης. Αυτή η μελέτη όταν παραληφθεί θα αποτελέσει οδηγό σε πολλές μελλοντικές δράσεις. Τώρα λοιπόν ξεκινάμε να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα και στο μέλλον θα εξετάσουμε και άλλες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση και στον Τομέα της Αλιείας» υπογράμμισε ο κ. Βλέτσας.