Μαζί στην Πρόληψη της μικροβιακής αντοχής- Ζητήστε Συμβουλή πριν πάρετε αντιβίωση

Αυτά είναι τα βασικά μήνύματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνα και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ευγενική υποστήριξη των Strepsils/Strepfen.

Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρεπει να το χειριζόμαστε με προσοχή τονίζει ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ετσι μόνο θα εξασφαλισθεί η καλύτερη θεραπεία για όλους, συμβάλλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθως μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή.Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019 1.

Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το βάρος των λοιμώξεων από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS μαζί. Ο Π.Ο.Υ. έχει δηλώσει ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τα βακτήρια και όχι τους ιούς, είναι συνήθως αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος. Ωστόσο, μερικές φορές ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιβιοτικά θα είχαν όφελος εάν ήταν σε θέση να αποτρέψουν αυτού του είδους τη μόλυνση. Επειδή όμως τα κρυολογήματα σχεδόν πάντα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αντιβιοτικών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά» δήλωσε ο κος Σκληρός.

«Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 1,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, χάνουν τη ζωή τους από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.Ο όρος αντιβίωση σημαίνει την αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων μικροβίων με τη δράση άλλων μικροβίων (δηλ το αντίθετο της συμβίωσης).Ορισμένοι παραφράζοντας λανθασμένα τον όρο πιστεύουν πως τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τον οργανισμό μας, μάλιστα αυτό που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής συχνά με μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς.
Στη χώρα μας, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια ίωση συνηθίζουμε να καταφεύγουμε μόνοι μας στη λύση που θεωρούμε ενδεδειγμένη, τρέχοντας στο πλησιέστερο φαρμακείο.
Το Φαρμακείο ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο Φαρμακοποιός ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, οφείλει να λειτουργήσει συμβουλευτικά και να αξιολογήσει σε ποιες περιπτώσεις μια ίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον ασθενή με συμπτωματική θεραπεία, δηλ. αποκλειστικά με αντιπυρετικά, παστίλιες, Strepsils ή και Strepfen, αποσυμφορητικά, αυξημένη λήψη υγρών κλπ, και να τα συστήσει εν συνεχεία στον ασθενή και ποια συμπτώματα χρήζουν περαιτέρω ιατρικής γνωμάτευσης και ενδεχομένως χορήγησης κατάλληλης αγωγής- αντιβίωσης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα ιατρό» δήλωσε ο κος Θεόδωρος Σακόπουλος, φαρμακοποιός.

Στις μέρες μας θα πρέπει πρώτα να αποκλειστεί η covid λοίμωξη.

###

Βιβλιογραφία:

1Antimicrobial Resistance Collaborators. (2022). Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis. The Lancet; 399(10325):P629-655. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02724-0

Σχετικά με την ΕΕΕΕΠ

Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί από το 2003 μια επιστημονική εταιρεία με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τους ιατρούς της Π.Φ.Υ. (παθολόγους – γενικούς ιατρούς – καρδιολόγους – πνευμονολόγους – ρευματολόγους – ιατρούς χειρουργικών και άλλων ειδικοτήτων).
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΕΕΕΕΠ είναι ευρεία και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια, ερευνητικά πρωτόκολλα και παρουσιάσεις επειγόντων και χρόνιων περιστατικών με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για τον ιατρό της Π.Φ.Υ.
Κύριος στόχος αποτελεί τόσο η βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας όσο και η προβολή και αναγνωσιμότητα του ουσιαστικού ρόλου του ιατρού της Π.Φ.Υ. μέσα στο σύστημα υγείας, γεγονός που επιτυγχάνεται με τον εκσυγχρονισμό γνώσεων στην εκπαίδευση, στην έρευνα αλλά και στην περίθαλψη οξέων και χρόνιων περιστατικών. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η ΕΕΕΕΠ πραγματοποιεί ετήσια προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης evidence based medicine, εστιασμένα στην κλινική πράξη και στις ανάγκες της Π.Φ.Υ.
Επιπλέον του προγράμματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕΕΠ, έχοντας αντιληφθεί την ανάγκη ιατρικού συγγράμματος ως επιστημονικό εργαλείο των Ιατρών της Π.Φ.Υ. έχει ήδη

επιμεληθεί τη συγγραφή τριών εκδόσεων, με την αμέριστη υποστήριξη καταξιωμένων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας.Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί αμιγώς επιστημονική εταιρεία και δεν συμμετέχει σε συνδικαλιστικού τύπου διαδικασίες και ενέργειες.

Σχετικά με την RB

H RB είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας προϊόντων οικιακού καθαρισμού, υγείας και προσωπικής υγιεινής, με γραφεία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο . Όλα τα “Powerbrands” της εταιρείας καταλαμβάνουν την 1η ή την 2η θέση σε κατηγορίες υψηλής ανάπτυξης και βρίσκονται σε εκατομμύρια σπίτια καταναλωτών σε περισσότερες από 200 χώρες. Μερικά πολύ γνωστά Powerbrands είναι: Gaviscon, Strepsils Nurofen, Dettol, Veet, Durex. URL: www.rb.com