«Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», απο τη Δωδωναία Σκηνή

Την κοινωνική κωμωδία του Γιώργου Αρμένη «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ΑΚΑΔΗΜΙΑ) η θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης, «Δωδωναία Σκηνή».

Το «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» είναι μια «λαϊκή επιθεώρηση», όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας της, Γιώργος Αρμένης και παρακολουθεί τη ζωή τριών φίλων, που ξεκίνησαν από ένα χωριό των Ιωαννίνων και διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους, χαράζοντας ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πορεία. Ο πρώτος φεύγει μετανάστης στην Αμερική, ο δεύτερος αφήνει γυναίκα και παιδιά για να γίνει αντάρτης, ενώ ο τρίτος και πιο καταφερτζής, αναρριχάται σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Το έργο είναι μια χιουμοριστική και ταυτόχρονα γλυκόπικρη αναπαράσταση της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας με αναφορές στις κοινωνικές και πολιτικές της προεκτάσεις. Το «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» είναι για σπαρταριστή σπονδυλωτή επιθεώρηση που πρωτογράφτηκε το 1979 οπότε και πρωτοπαίχτηκε από το θέατρο Τέχνης, παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο μιας και τα όσα στηλιτεύει και διακωμωδεί ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα του 2023. Στην πιο πρόσφατη γραφή του έργου προστέθηκαν ατάκες και συμβάντα που απεικονίζουν το σήμερα, τα οποία τονίζουν την διαχρονικότητα και την αέναη επανάληψη των γεγονότων που στιγματίζουν αυτή τη χώρα και τη ζωή των παιδιών της. Η γεμάτη πόνο σκηνή όπου ο γιος χαιρετά τη μάνα για να φύγει στα ξένα, κάπου στη δεκαετία του ’50, αποκτά σπαρακτική ζωντάνια τώρα, που σχεδόν σε κάθε οικογένεια ένα παιδί σχεδιάζει τη ζωή του μακριά από το σπίτι, στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο νεοελληνικός παραλογισμός κρύβεται στη λαϊκή σοφία του τίτλου την ίδια ώρα που το πάντρεμα των παλιών και των σύγχρονων -τόσο όμοιων- βασάνων του ελληνισμού λειτουργεί ως κάθαρση στην ψυχή του θεατή.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Κατσάνος ο οποίος έχει και την οργανωτική της διεύθυνση της ομάδας.

Στην παράσταση, που διαρκεί 95 λεπτά, συμμετέχουν συνολικά δεκαπέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα «Δωδωναία Σκηνή», η οποία δημιουργήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης τον χειμώνα του 2021, με σκοπό να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτιστικής δημιουργίας για τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Δωδώνης και για να προσφέρει στο ευρύ κοινό της περιοχής άρτιες παραγωγές.

Μετά από μια πετυχημένη περιοδεία έντεκα καλοκαιρινών παραστάσεων, όλες με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε κοινότητες του Δήμου Δωδώνης και τη Μπάφρα Ιωαννίνων (σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο), τα μέλη της «Δωδωναίας Σκηνής» προσκαλούν το κοινό των Ιωαννίνων να απολαύσει για τελευταία φορά το «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 20:15 στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ΑΚΑΔΗΜΙΑ) και υπόσχονται γέλιο, προβληματισμό αλλά και συγκίνηση μέσα από μια ευχάριστη όσο και επίκαιρη σύγχρονη ελληνική κωμωδία.

 

Γενική Είσοδος: 5,00 ευρώ – Προπώληση: Ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ, Σίνα 2 Ιωάννινα

 

Συντελεστές παράστασης:

Κείμενο: Γιώργος Αρμένης

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Δημήτρης Κατσάνος

Μουσική: Χρήστος Λεοντής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Σολούπη

Αφίσα/γραφιστικά: Μιχάλης Διαμάντης

Τα κοστούμια της παράστασης έχουν επιμεληθεί τα μέλη της ομάδας

 

Παίζουν: (αλφαβητική σειρά)

Τζένη Βαγενά

Σπύρος Βάρφης

Βασίλης Βώττης

Σάββας Δεμιρτζόγλου

Μάνθα Δόση

Βασιλική Ζδράβου

Κώστας Ζιάκκας

Ελένη Κόλλια

Όλγα Κωστούλα

Ηλίας Λαδόπουλος

Μαρία Νταλαούτη

Ελένη Ντάσιου

Κώστας Παππάς

Ελένη Σολούπη

Αλεξάνδρα Τάτση