Μετεωροειδές έπεσε μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας

Το βίντεο της πτώσης μετεωροειδούς, το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και Δήμου Καλαμπάκας τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024, και συγκεκριμένα στις 03:20 π.μ., δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό. Το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο, ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί. Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ./δευτερόλεπτο.

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/meteoroeidis-eisilthe-elliniko-enaerio-horo-asteroskopeioy”>Μετεωροειδές έπεσε μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας -Εντυπωσιακό βίντεο του Αστεροσκοπείου – iefimerida.gr</a></p>