fbpx
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ήπειρος Με παρελθόν και μέλλον η αξιοποίηση βοτάνων και αρωματικών φυτών στο Ζαγόρι

Με παρελθόν και μέλλον η αξιοποίηση βοτάνων και αρωματικών φυτών στο Ζαγόρι

Στο πλαίσιο του έργου Eco-Management «Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο» του προγράμματος Erasmus + με εταίρο για την Ελλάδα την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και τη συμμετοχή άλλων πέντε εταίρων  από Γαλλία, Σκωτία, Σλοβακία και Ισπανία, πραγματοποιείται από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου (Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών, Εθνικό Πάρκο Βορ. Πίνδου και επισκέψεις σε χωριά του Ζαγορίου, γέφυρα Πλάκας, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννινα) διακρατική συνάντηση εργασίας (Δράση C1:Σεμινάριο κατάρτισης στην Ελλάδα).

Μια από τις δράσεις του προγράμματος που φιλοξενεί το Ζαγόρι, είναι οι εθνολογικές έρευνες πεδίου με συνεντεύξεις από παλιούς τεχνίτες ή ανθρώπους οι οποίοι κατέχουν δεξιότητες ή γνώσεις.

Συνολικά θα ληφθούν τρεις συνεντεύξεις που θα αποτελέσουν μια καταγραφή του τρόπου με τον οποίο μεταβιβάζονταν η γνώση από τους παλιότερους στις νεώτερες γενιές, όπως είναι και ο στόχος του έργου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΣ-ΜΠΟΥΡΝΑΚΑΣ

Η πρώτη από αυτές τις συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε το πρωί της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο στους Ασπραγγέλους. Ο Νίκος Κοντοδήμος από το Κουκούλι Ζαγορίου ο οποίος γνωρίζει όσα αφορούν τα βότανα και αρωματικά φυτά που αφθονούν στο Ζαγόρι και ιδιαίτερα στη χαράδρα του Βίκου  κατέθεσε το πώς απέκτησε την γνώση και εμπειρία του πάνω σε αυτό το αντικείμενο με το οποίο καταγίνονταν οι λεγόμενοι «βικογιατροί» και συνεχίζει σήμερα ο ίδιος.

Δίπλα του ένας νέος άνθρωπος, ο Νίκος Μπουρνάκας, μηχανολόγος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια βοτάνων και αρωματικών φυτών στα Κάτω Πεδινά και ήταν ο αποδέκτης της γνώσης και εμπειρίας που κατέθεσε ο κ. Κοντοδήμος.

Τα αρωματικά φυτά και βότανα αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για το Ζαγόρι και άλλες περιοχές της Ηπείρου και η ενασχόληση νέων ανθρώπων με την καλλιέργεια μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο. Σε αυτό στοχεύει, άλλωστε, και ο Δήμος Ζαγορίου με το έργο «HERBINNO» στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδος-Αλβανίας στο οποίο είναι εταίρος, δηλαδή στην προώθηση, ενίσχυση και υποστήριξη των καλλιεργειών φαρμακευτικών φυτών ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Προβλέπεται, εκτός των άλλων, η δημιουργία βοτανικού κήπου και εκθετηρίου αρωματικών φυτών και βοτάνων σε κτίριο του Δήμου στον Άγιο Αθανάσιο Ασπραγγέλων.

Εικόνα 002

Οι άλλες δυο συνεντεύξεις για το Eco-Management θα αφορούν το χτίσιμο της πέτρας και την χρήση του μαλλιού των προβάτων. Τον συντονισμό, εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας της ΠΕΔ Ηπείρου, είχε η Αρχιτέκτων-Γεωγράφος Ελένη Παγκρατίου. Εκ μέρους του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου  παραβρέθηκε το στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης  Σοφία Στάρα.

Απώτερος στόχος του έργου είναι η διάσωση και ανάδειξη παραδοσιακών τεχνικών, ειδικών γνώσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς με ταυτόχρονη στήριξη νέων ανθρώπων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με εφόδιο αυτές τις γνώσεις και τα επαγγέλματα που επιχειρείται να αναδειχθούν.

Η έναρξη της διακρατικής συνάντησης εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών.