Μ. Τζούφη: Η συνεπιμέλεια μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε κλίμα συνεννόησης

«Η συνεπιμέλεια μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε κλίμα συνεννόησης, στο πλαίσιο ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με συμβουλευτικές δομές και δυνατότητα δωρεάν εξωδικαστικής διευθέτησης» υπογράμμισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

 

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως το σχέδιο νόμου είναι παρωχημένο και αναχρονιστικό, απέχοντας αισθητά από τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών. Επίσης τόνισε πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης χάνεται η ευκαιρία να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν τα «Οικογενειακά Δικαστήρια», δηλαδή δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας επιφορτισμένα με την εκδίκαση αιτήσεων διαζυγίου, γονικής μέριμνας, διατροφής και περιουσιακών διαφορών μεταξύ συζύγων.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο οικογενειακό δίκαιο άλλων χωρών (πχ: Γαλλία, Αυστραλία), όπου το ζήτημα της συνεπιμέλειας λειτουργεί στη βάση της συναίνεσης, του διαλόγου και της κοινωνικής ισοτιμίας. Το νομοσχέδιο «Τσιάρα» κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: «επιβάλλει οριζόντιες και υποχρεωτικές λύσεις, αδιαφορώντας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία».

 

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το σχέδιο νόμου δε λαμβάνει υπόψη τα ομόφυλα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες, θέτοντας εμπόδια στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, στη συμπερίληψη και στην ισονομία.