Νέα Γενιά Ανακύκλωσης για το Δήμο Ιωαννιτών

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» στο οποίο μετέχουν πέντε δήμοι της χώρας εγκαινίασε στα Γιάννενα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα τοποθετηθούν εννέα νέα «σπιτάκια» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να ανακυκλώνουν και να κερδίζουν.
Η τελετή έναρξης του προγράμματος έγινε στο Πάρκο Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην παραλίμνια περιοχή.
«Πρόκειται για μία σπουδαία δράση που υλοποιείται με την συνεργασία όλων και με στόχο να κάνουμε την ανακύκλωση κίνημα για τα Γιάννενα», είπε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος κάνοντας γνωστό ότι στον ίδιο χώρο και με πρωτοβουλία της Μητρόπολης ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή και την λειτουργία «σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» το οποίο θα δέχεται και θα ενημερώνει μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του τόνισε η ανακύκλωση αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Στην Ήπειρο έχουμε κάνει πολλά βήματα. Κι αυτά έγιναν με πολύ δουλειά, με συγκρούσεις αλλά και με συνεργασίες.
Σήμερα βρισκόμαστε στην πρωτοπορία με την λειτουργία του εργοστασίου, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης που βρίσκονται στην τελική ευθεία, τα πράσινα σημεία που ακολουθούν.
Στο δήμο μας πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα.
Όμως δεν αγνοούμε ότι η καθαριότητα πάσχει. Δεν βρίσκεται ούτε στο επίπεδο που θέλουμε, ούτε στο επίπεδο που αρμόζει στην πόλη.
Έχοντας γνώση του προβλήματος και πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας παλεύουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ζητούμε και από δω την συνεργασία των πολιτών.
Ειδικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης η δική τους ενεργοποίηση και συμμετοχή είναι αυτή που μπορεί να δώσει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι στην περιοχή έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων και έκανε γνωστό ότι εντάσσεται στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg η μονάδα κομποστοποίησης στην Άρτα. «Όταν είμαστε όλοι μαζί πετυχαίνουμε πολλά», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι προσωπική υπόθεση. «Είναι ατομική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι είναι στο χέρι μας να σώσουμε το περιβάλλον και τόνισε ότι το πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης μπορεί να συμβάλλει στην εξοικείωση με την ατομική ευθύνη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανταποδοτική ανακύκλωση θα γίνει μόδα, όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά σε ολόκληρη την χώρα.
«Τη νέα γενιά ανακύκλωσης την έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά γι’ αυτό και θα πετύχει. Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε το πρόγραμμα με πέντε δήμους αλλά θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Η πόλη των Ιωαννίνων είναι πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση χάρη στη συνεργασία και την συμμετοχή όλων. Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι.. Αφήνουμε τους διαχωρισμούς και όλοι μαζί πάμε μπροστά», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός.
Ο Υπουργός, ο Μητροπολίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ήταν οι πρώτοι που ανακύκλωσαν στο «σπιτάκι» δίνοντας έτσι το σύνθημα ώστε τα Γιάννενα να βρεθούν στην πρωτοπορία της ανακύκλωσης.