Ξεκινούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων στον Δ. Πωγωνίου

Ο λόγος για το Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» η υπογραφή της σύμβασης του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε» κ. Νικόλαο Σαρακατσάνο.

Το Μνημείο Πεσόντων, που θα κατασκευαστεί στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή, θα αποδώσει τιμή στους 13.976 πεσόντες του Έπους του 1940 και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

«Είναι  μία σημαντική μέρα για το Δήμο Πωγωνίου που εκτελεί το χρέος του απέναντι στους Ήρωες που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία. Σε αυτά τα χώματα, στα οποία γράφτηκαν κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, οφείλαμε να τιμήσουμε έναν έναν τους 13.976  Ήρωες του Αγώνα.  Ευχαριστούμε τη Βουλή των Ελλήνων και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Κώστα Τασούλα για τη χρηματοδότηση μέρους του έργου» τόνισε κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24% και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία, βοηθητικούς χώρους και το χώρο στάθμευσης οχημάτων στο νότιο τμήμα παραπλεύρως του ασφαλτοστρωμένου