ΟΓΑ: Στους 570.000 οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν το οικογενειακό επίδομα

Συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ επεξεργάζονται 682.700 αιτήσεις Α21 που υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ μέχρι 30 Ιουνίου και είναι αυξημένες κατά 12,5% σε σχέση με το 2016. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα του 2017.

Όπως έχει γίνει γνωστό το τρίτο 10ήμερο του Ιουλίου θα καταβληθεί η β δόση των επιδομάτων. Επίσης εκτιμάται πως θα πληρωθούν 570.000 έναντι 466.00 το 2016 (αύξηση 22,3%)

Επίσης ο ΟΓΑ έχει επεξεργαστεί 15.000 εκκρεμείς αιτήσεις προηγούμενων ετών και τα επιδόματα θα καταβληθούν αναδρομικά με την πληρωμή β δόσης 2017.

AdTech Ad

Για τις υπόλοιπες αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος καθώς και για όσες υποβληθούν από 1 ιουλίου 2017 και μετά η επεξεργασία θα γίνει στη συνέχεια εν΄όψει της πληρωμής της δόσης του γ τριμήνου.

Επίσης στη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, προέβη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Ωστόσο, η κ. Φωτίου προανήγγειλε εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ θα αναζητηθούν μέσω της εφορίας 12.5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία από το 2013 έχουν εισπραχθεί μέσω προνοιακών επιδομάτων από πολίτες οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων θα εξομαλυνθούν από την 1/1/ 2018, όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Πρόνοιας κ. Θεανώ Φωτίου, με τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμής επιδομάτων.

Η ενιαία αρχή θα έχει online σύνδεση με την ΗΔΙΚΑ ώστε να διασταυρώνονται άμεσα τα στοιχεία και να καταβάλλονται τα επιδόματα μία συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και όχι κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο.

Ωστόσο η χορήγηση  μέχρι τώρα  μέρους των  οικογενειακών επιδομάτων προκαταβολικά ( μέχρι να εκκαθαριστούν τα στοιχεία) έχει συσσωρεύσει αχρεωσθήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 12 εκ. ευρώ τα οποία έχουν λάβει πολίτες που αποδείχθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

dikaiologitika.gr