fbpx
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ήπειρος Οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων και δικαστική «απάντηση» για τα απορρίμματα από το...

Οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων και δικαστική «απάντηση» για τα απορρίμματα από το Δήμο Ζαγορίου

Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική με την εκατόμβη νεκρών και τις μεγάλες ζημιές στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, η πυροπροστασία-πρόληψη πυρκαγιών,  το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω αλλαγής στη νομοθεσία και οι ενημερωτικές συναντήσεις για το Κτηματολόγιο ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Ιουλίου.

Το Σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και αποφάσισε να ενισχύσει ο Δήμος με 5.000 ευρώ τους πυρόπληκτους.

Σε ότι αφορά την πυροπροστασία στο Ζαγόρι δεν έλειψε ο προβληματισμός για την κατάσταση, λόγω της τεράστιας έκτασης, ης αυξημένης βλάστησης από τις συνεχείς βροχές, αλλά και της αδυναμίας να καθαριστούν όλοι οι δασόδρομοι ή να κοπούν παντού τα χόρτα σε δρόμους και οικισμούς.

Αρμόδια για την δασοπυρόσβεση και τον συντονισμό των ενεργειών είναι η πυροσβεστική και ο Δήμος συνδράμει με όσα μέσα μπορεί, απάντησε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στην τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου για ετοιμότητα οχημάτων του Δήμου που φέρουν ή μπορεί να τοποθετηθεί δεξαμενή νερού και να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Πάντως, για το Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχει το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Μηλιωτάδων που καλύπτει την περιοχή και για την καλύτερη δυνατή αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να συνδράμουν και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων και οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει σχετική πίστωση (αμοιβή δικηγόρου) για να κινηθεί ο Δήμος δικαστικά και στην Επιτροπή του Άρθρου 152, σχετικά με την αριθ.Πρωτ.108201/13-7-2018 πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας με την οποία ακύρωσε την αριθ. 99/2018 απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου με θέμα: «Ψήφιση κατεπείγοντος και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης εργασίας αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Ζαγορίου».

Με την πράξη αυτή ουσιαστικά δεν «επιτρέπεται» στο Δήμο (και σε άλλους στο νομό και στη χώρα) να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση-όπως γίνεται εδώ και χρόνια-της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ο Δήμος δεν διαθέτει οργανωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας, ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό και αναθέτει το έργο της αποκομιδής σε ιδιώτες. Μετά, όμως, την έγκριση προσλήψεων προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα και σχετικό νόμο, ακόμη κι αν κάποιος Δήμος δεν προσέλαβε (εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας) μόνιμο προσωπικό, υποχρεούται σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει με ίδια μέσα και προσωπικό την αποκομιδή.

Προφανώς, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος στην εισήγηση του, υπάρχει λανθασμένη άποψη στην Αποκεντρωμένη, αφού παραπέμπει στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» για προμήθεια απορριμματοφόρων τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξαιρέσει αυτά τα οχήματα.

Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποκομιδή χωρίς εξοπλισμό και το κατάλληλο προσωπικό και ο Δήμος θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης και έκδοσης προσωρινής διαταγής κατά της Πράξης  της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης και θα προσφύγει και στην Επιτροπή του Άρθρου 152.

Πρόσκληση προς τους κατοίκους όλων των χωριών του Ζαγορίου να ενημερωθούν για τις δηλώσεις που αφορούν τη σύνταξη του Κτηματολογίου, απηύθυνε ο Δήμαρχος.

Η εταιρεία που ανέλαβε την διαδικασία προγραμμάτισε όλο τον Αύγουστο σειρά συναντήσεων στις Τοπικές Κοινότητες. Το πρόγραμμα έχει δημοσιοποιηθεί και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Για τις πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις που συνεχίζονται στο Ζαγόρι, ειδική μνεία έγινε στον μεγάλο αγώνα ορεινού τρεξίματος  Zagori Mountain Running που και φέτος σημείωσε μεγάλη επιτυχία και συνέβαλε στην τουριστική κίνηση, ενώ για το θέμα των λαϊκών συνελεύσεων (πραγματοποιήθηκαν σε Πέτρα, Λεπτοκαρυά και Ασπραγγέλους) και την τοποθέτηση του Γ. Παπαναστασίου ότι γίνονται από τη Δημοτική Αρχή ενόψει των εκλογών, η απάντηση του Δημάρχου ήταν ξεκάθαρη, ότι όλες προκλήθηκαν από τους κατοίκους και τους Τοπικούς Εκπροσώπους και η Δημοτική Αρχή ανταποκρίνεται και θέλει να ακούει τους φορείς και τους κατοίκους, να ενημερώνει και να ενημερώνεται.