Οι απαραίτητες υποδομές για την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου

Μιλώντας για την Κοιλάδα του Αχελώου στο μυαλό μας έρχονται εντυπωσιακές εικόνες αλπικών τοπίων, ποτάμια και φαράγγια και όλη η άγρια ομορφιά που μπορεί να προσφέρει ένας τόπος σαν αυτόν. Η μοναδικότητα της περιοχής τόσο από άποψης αυθεντικότητας όσο και δυνατοτήτων για τον επισκέπτη που θα επιλέξει την περιοχή ως προορισμό τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Η Κοιλάδα του Αχελώου καταλαμβάνει μία μεγάλη έκταση και εκτείνεται σε τέσσερις Περιφέρειες: Στην Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και τους Δήμους Γ.Καραϊσκάκη, Αργιθέας, Αγράφων και Αμφιλοχίας. Μιλάμε για μία περιοχή αρκετά μεγάλη η οποία αρχίζει τα τελευταία χρόνια και αναπτύσσεται και τουριστικά, χωρίς όμως να έχει χάσει τον χαρακτήρα της.

Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων πέριξ της Κοιλάδας του Αχελώου ήταν ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικό προορισμό, που πέρα από τη φυσική ομορφιά παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πολιτιστικού και θρησκευτικού τουριστικού ρεύματος. Η Ιόνια Οδός από την πλευρά της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου περνά από το δυτικό μέρος της Κοιλάδας ενώ ο Ε65 διασχίζοντας τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία καλύπτει το ανατολικό της τμήμα. Από βορρά, η Κοιλάδα προσεγγίζεται μέσω της Εγνατίας Οδού.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου που κατάγεται από την περιοχή, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναδείξει την περιοχή και μιλώντας στο ypodomes.com τονίζει ότι θα βοηθούσε πολύ η δημιουργία ενός υπερτοπικού φορέα που θα αγκαλιαστεί και από τις
Περιφέρειες και θα βοηθήσει στην μεσοπρόθεσμη υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου. «Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης» σημειώνει στο ypodomes.com και συνεχίζει «πρέπει να δημιουργηθεί μία υπεραξία για όλη την περιοχή και με την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τον πρωτογενή τομέα, καθώς η περιοχή έχει πλήθος ιστορικών μνημείων ενώ έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Μπορώ ενδεικτικά να σας αναφέρω τις πέτρινες γέφυρες Κοράκου, Αυλακίου-Καταφυλίου, Τέμπλας, τις ιστορικές Μονές Σέλτσου, Μεγαλόχαρης, Μεσόπυργου, Βραγκιανών, Παναγιάς Σπηλιώτισσας κ.α.»

Όπως σημειώνει ο κ.Κοσσυβάκης αν δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες, θα μπορέσουν να υπάρξουν και επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού καθώς το φυσικό κάλλος της περιοχής είναι κυρίαρχο στον επισκέπτη. «Σήμερα μπορεί να φτάσει κάποιος στην Κοιλάδα μέσω του Αεροδρομίου Ιωαννίνων ή Ακτίου με περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά λόγω της Ιόνιας Οδού. Οδικά από την Εγνατία ή την Ιόνια ή τον Ε65 επίσης η περιοχή είναι προσβάσιμη αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά καθώς το υπάρχων οδικό δίκτυο χρίζει σημαντικών βελτιώσεων.  Σήμερα υπάρχουν κάποιες πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στις Αντιπεριφέρειες Άρτας, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας αλλά αυτό είναι ένα πρώτο βήμα.

Συνεπώς, το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η δημιουργία κυρίως βελτιωμένων οδικών υποδομών που θα συνδέσουν την Κοιλάδα του Αχελώου με το εκατέρωθεν δίκτυο αυτοκινητόδρομων και ταχείας κυκλοφορίας δρόμων της ευρύτερης περιοχής σε χρόνους που θα την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική ως προορισμό.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Όπως επισημαίνεται, το πρώτο βασικό έργο που πρέπει να γίνει είναι η βελτίωση της επαρχιακής οδού και χαρακτηρισμός της ως εθνικής της οδού Άρτας-Καρδίτσας γιατί έτσι επιτυγχάνεται και κάθετη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Ε65 καθώς η διαδρομή είναι (ξεκινώντας από την Ιόνια Οδό) Άρτα-Καλεντίνη- Ρετζιανά-Στρογγυλόκαμπος- Μηλιανά-Πηγές- Γέφυρα Κοράκου-Αργιθέα- Μουζάκι-Καρδίτσα (καταλήγοντας στον Ε65). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει σήραγγα κάτω απο τον Τύμπανο για να μην κλεινει ο δρόμος τον χειμώνα, ενώ υπάρχει μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Υποδομών από το 2012.

Εξίσου σημαντική για την βόρεια πρόσβαση στην περιοχή από τα Ιωάννινα και το Αεροδρόμιο της περιοχής είναι η βελτίωση του δρόμου Τζουμέρκα-Τετράκωμο- Καστανιά, έργου που προς το παρόν είναι ενταγμένο στο ΠΔΕ αλλά δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του. Το σημαντικό βήμα εκεί έχει γίνει με το έργο σύνδεσης των Τζουμέρκων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τα έργα να ξεκινούν μετά το Πάσχα. Ένα τρίτο οδικό έργο αφορά την βελτίωση του δρόμου Μεσόπυργος-Αυλάκι το οποίο ήδη δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου με πόρους του ΠΔΕ.

 

Από εκεί και πέρα οι ανάγκες σε αναβαθμίσεις δρόμων αφορούν κυρίως την ασφαλτόστρωση δρόμων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε: Κέδρα-Στεαφανιάδα, Πετρίλο-Άγραφα Ευρυτανίας, Βραγινά-Κέδρα, Φυλακτή-Πετρίλο – Ιερά Μονή Σπηλιάς- Βραγκιανά (αφορά την Αντ.Καρδίτσας για να ενωθεί η Κοιλάδα με τη Λίμνη Πλαστήρα), Πηγές-Μονές Σέλτσου, Ασπροχώρι-Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος (εκεί έχει γίνει ένα μικρό κομμάτι αλλά πρέπει να προχωρήσει και το υπόλοιπο τμήμα) και τέλος το Αχελώος-Μεσόπυργος- Βουλιαγμένο-Οροπέδιο Γαβρόγου και ενώνεται με την περιοχή της Σκουληκαριάς όπου βρίσκεται η ομώνυμη ιστορική Μονή και είναι η γενέτειρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Τέλος ένα έργο το οποίο θεωρείται σημαντικό για τη νότια πρόσβαση της περιοχής είναι η δημιουργία μίας νέας γέφυρας, δίπλα από το πέτρινο γιοφύρι Τέμπλας η οποία θα συνδέει τα Βρουβιανά με το Δήμο Αγράφων. Το συγκεκριμένο έργο έχει ξεκινήσει και ο ανάδοχος έχει εγκατασταθεί στην περιοχή.

Θετικός όμως είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των οδικών υποδομών που σχετίζονται με την περιοχή. Όπως σημειώνει στο ypodomes.com «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για την αναβάθμιση του επαρχιακού μας δικτύου, στα διοικητικά μας όρια, έστω και με τους πενιχρούς πόρους που διαθέτουμε.  Ο σχεδιασμός και η χάραξη για την σύνδεση Άρτας-Καρδίτσας με βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και κατ`επέκταση των 2 αυτοκινητόδρομων Ιόνιας και Ε65 μας
βρίσκει σύμφωνους.

Τώρα η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα και να δρομολογήσει τις διαδικασίες καταρχάς για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών διαθέτοντας τους απαραίτητους πόρους. Επιπλέον μα βάση αυτό να γίνει βελτίωση και του υπόλοιπου οδικού δικτύου της περιοχής πράγμα που θα κάνει πιο εύκολα προσβάσιμη την Κοιλάδα του Αχελώου. Πρέπει έμπρακτα τα αρμόδια Υπουργεία να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή αυτή που έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή μας και ευρύτερα την Ήπειρο και όχι μόνο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com