Οι κάτοικοι 29 οικισμών του Ζαγορίου θα αποκτήσουν τηλεοπτικό σήμα-110 ευρώ η εφάπαξ επιδότηση

Την πολυαναμενόμενη λύση στο πρόβλημα των περιοχών, όπως είναι και μεγάλο τμήμα του Δήμου Ζαγορίου, που έμειναν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης κατά την μετάβαση από το αναλογικό σήμα στο ψηφιακό, προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί.

Πολλές περιοχές της χώρας, ορεινές και απομακρυσμένες, όπως εκτιμάται 411.000 άνθρωποι δεν καλύπτονται από τηλεοπτικό σήμα, ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές», ανάμεσα τους και πολλοί οικισμοί στο Ζαγόρι.

Οι εύλογες διαμαρτυρίες κατοίκων και των Δήμων ήταν έντονες και συνεχείς τα τελευταία χρόνια. Ο Δήμος Ζαγορίου με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παρεμβάσεις με επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο έθεσε κατ΄ επανάληψη το πρόβλημα που υπάρχει σε δεκάδες οικισμούς και πλέον δρομολογείται η επίλυση του.

Από το Υπουργείο κατατέθηκε  σχετικό Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας». Για τα δικαιούχα νοικοκυριά (μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα) στις περιοχές που εντάσσονται στο νομοσχέδιο προβλέπεται εφάπαξ χρηματική επιδότηση 110 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για να επιλέξουν τον πάροχο της επιλογής, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας.

Ως μόνιμοι κάτοικοι θα θεωρούνται αυτοί που διαθέτουν μόνιμη κατοικία στις περιοχές που αναφέρονται στο Σχέδιο Νόμου και θα έχουν προθεσμία τριών μηνών από τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης της ΓΓΤΤ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, στην οποία ορίζεται η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων.

Στο Δήμο Ζαγορίου 29 οικισμοί ή Τοπικές Κοινότητες εντάσσονται στο Σχέδιο Νόμου, ανά Δημοτική Ενότητα ως εξής:

-Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Ζαγορίου: Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος, Άμπελος, Ανθρακίτης, Βουτανσαίοι, Γρεβενίτι, Δίλακκο, Δόλιανη, Ελατοχώρι, Ιτέα, Καβαλλάρι, Καστανώνας, Λιάπη, Μακρίνο, Πέτρα, Ποταμιά, Τρίστενο, Φλαμπουράρι.

-Δημοτική Ενότητα Βωβούσας: Βωβούσα.

-Δημοτική Ενότητα Κεντρικού Ζαγορίου: Άνω Πεδινά, Δικόρυφο, Διπόταμο, Κάτω Πεδινά.

-Δημοτική Ενότητα Τύμφης: Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα, Λεπτοκαρυά, Τσεπέλοβο.