Οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων τέθηκαν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου τέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου.

Κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν η συνέχιση της καλής συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται κυρίως στους Δήμους από τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου, Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε την αναγκαιότητα διαρκούς ετοιμότητας γιατί, όπως είπε, μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή κάποιο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο που θα απαιτεί άμεση επέμβαση. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στα ποτάμια της Ηπείρου για την απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο (αν και η αρμοδιότητα ανήκει στα κατά τόπους Δασαρχεία), αλλά και σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών εργασιών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Με αφορμή την πρόσφατη πλημμύρα στα Σύβοτα τόνισε ότι δεν μπορεί να τα βάζουμε με τη φύση και απαιτείται πλέον γενναία παρέμβαση για να διορθωθεί η κατάσταση.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, κατά την έναρξη της σύσκεψης τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία με καθαρισμούς όπου χρειάζονται, αποκαταστάσεις ρεμάτων, ενημέρωση κατοίκων κ.α.», ενώ αναφέρθηκε και στα μηνύματα ειδοποιήσης μέσω του «112», λέγοντας ότι «οι προειδοποιήσεις που στέλνονται είναι πολύ χρήσιμες και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη, έστω και αν ορισμένες φορές οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται».

Την ετοιμότητα τους ενόψει του χειμώνα εξέφρασαν – με επιμέρους επισημάνσεις- όσοι τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη. Κατά τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις που έγιναν, αναδείχτηκαν και ορισμένα άλλα καίρια ζητήματα όπως:

Τα ετοιμόρροπα κτίρια

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνο Σιαράβα τέθηκε η αναγκαιότητα να ελεγχθούν τα ετοιμόρροπα κτίρια εντός οικισμών, ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτες καταστάσεις και δυστυχήματα, ζητώντας και τη συνδρομή του ΤΕΕ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ ανέφερε ότι ο Δήμος παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταγγελιών, επισημαίνοντας ωστόσο τις δυσκολίες που υπάρχουν από τις ελλείψεις προσωπικού της Πολεοδομίας, αλλά και από την αδυναμία ιδιοκτητών να παρέμβουν για την αποκατάσταση των κτιρίων.

Τα τζάκια

Ένα νέο θέμα που προέκυψε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου είναι οι αστικές πυρκαγιές στη διάρκεια του χειμώνα από τζάκια. Όπως ανέφερε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης, ο αριθμός των πυρκαγιών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους ιδιοκτήτες κατοικιών με τζάκια να προβούν στον έγκαιρο καθαρισμό τους. Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και από όσους χρησιμοποιούν θερμαντικά σώματα για θέρμανση, από τα οποία επίσης έχουν προκληθεί πυρκαγιές.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για ενημέρωση των πολιτών ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ κ. Ιωάννης Τσίγκρος, ενώ τη συμβολή των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων για τον ίδιο σκοπό δήλωσε ότι θα ζητήσει ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκουβέλος.

Ορεινές διασώσεις

Το τρίτο ζήτημα που επίσης αναδείχτηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, τον Διοικητή Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων κ. Βασίλη Οικονόμου και το Δήμαρχο Ζαγορίου, ήταν οι- χωρίς έλεγχο – μετακινήσεις επισκεπτών σε ορεινές και δύσβατες περιοχές, όπως Δρακολίμνη, Τζουμέρκα κλπ. «Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, κινδυνεύουν άλλοι εργαζόμενοι που σπεύδουν να βοηθήσουν, επιβαρύνονται με μεγάλες δαπάνες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αναζήτηση ή την παροχή βοήθειας. Θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περιοριστούν σε ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα οι πεζοπορίες σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση», τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος.

Από την πλευρά του ο κ. Σουκουβέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση γιατί σε πολλές περιπτώσεις επισκέπτες δεν υπακούν στις οδηγίες που τους δίνονται, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σιαράβα να ζητά τη συνδρομή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για μεγαλύτερη ενημέρωση.

Ο Διοικητής Π.Υ. Ιωαννίνων κ. Οικονόμου τόνισε ότι για την άμεση περισυλλογή και περίθαλψη τραυματιών κλπ θα συμβάλει η βάση ελικοδιάσωσης που ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση, και όπως συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης αυτή η πρωτοβουλία θα αρχίσει από την Ήπειρο.